NATO snažno podržava dijalog

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da ta Alijansa snažno podržava dijalog između Kosova i Srbije i dodao da očekuje da kosovska strana na sastanku u Briselu "pokaže da je odgovorna strana koja konstruktivno djeluje za dobrobit evroatlantske bezbjednosti", prenosi Koha.

On je istakao da je dijalog jedini način da se riješe otvorena pitanja između Srbije i Kosova.

Stoltenberg je kazao da pozdravlja sastanak premiejra Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu sledeće nedjelje, ističući da je ovaj sastanak "prilika da Kosovo pokaže da je odgovorna strana koja konstruktivno djeluje za dobrobit evroatlantske bezbjednosti".

Govoreći o situaciji na sjeveru, on je istakao da Kfor nastavlja da prati situaciju.

"Stabilnost regiona i bezbjednost trupa Kfora zavise od toga da li će sve strane poštovati postojeće obaveze. U skladu sa obavezama Kosova iz 2013. godine, svako raspoređivanje Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjever zahtjeva saglasnost Kfora. Radujemo se pravovremenim konsultacijama o svim akcijama koje mogu uticati na sigurnosno okruženje", rekao je šef NATO.

On je ohrabrio Kosovo i Srbiju da se pridržavaju svojih obaveza.

"Pozdravljamo nedavne korake Kosova za smanjenje tenzija, uključujući smanjenje broja snaga i planove za izbore. Bitno je izbeći bilo kakvu dalju eskalaciju. Ohrabrujemo obe strane da djeluju u skladu sa svojim obavezama", rekao je Stoltenberg.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore