Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj izjavio je da ne očekuje ništa od sastanka premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Briselu 14. septembra, jer Vučić neće priznati Kosovo bez stvaranja ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, dok će Kurti imati stav da neće praviti ZSO dok Srbija ne potpiše sporazum ili ne prizna Kosovo.

Lekaj je za Euronews Albania rekao da se slaže sa stavom Ramusha Haradinaja, jer sa aktuelnom vladom, već tri godine stvari ne idu onako kako su građanima obećavali, već su otišli su u suprotnom smjeru.

"Ako krenemo od ekonomskog razvoja - imamo stagnaciju. Ako krenemo od dijaloga - možemo reći da su napravili pogrešne korake, pa su i Kosovo i građani pod sankcijama EU, sa kojom smo gradili državu. Tvrdoglavi premijer je koristio svaku polugu da dokaže da je pravi čovjek na pravom mjestu, ali nije uspeo da pokaže da voli zemlju i radi za građane. Sa ove tačke gledišta, Haradinaj je nazvao Kurtijev rat hibridnim, jer ako uzmemo dijalog, on govori drugačije, ponaša se drugačije i stvari na stolu su drugačije. Ako uzmu Ohridski sporazum, on je ostao u fioci", nabrojao je Lekaj.

Na pitanje kakva su očekivanja od sastanka 14. septembra u Briselu, on je rekao da će to biti samo "šetnja" i da neće biti ništa pozitivno.

"To će biti šetnja do Brisela. Ne očekujem ništa pozitivno, strane imaju suprotne stavove. Vučić neće priznati Kosovo bez stvaranja ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, dok će Kurti imati stav da neće praviti ZSO dok Srbija ne potpiše sporazum ili ne prizna Kosovo. Ne očekujem ništa pozitivno od sastanka 14. septembra u Briselu", zaključio je Lekaj.

Izvor: Kosovo online/ Euronews Al