Proizvodi zamjenjeni

Carina Kosova je potvrdila da je ulazak srpskih proizvoda značajno opao i da je u junu i julu ove godine vrijednost uvoza iz Srbije bila skoro 20 miliona eura, odnosno za preko 50 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine.

Carinici su pojasnili da uvoz koji je nastavljen uključuje sirovine i poluproizvode koji su potrebni za finalnu proizvodnju.

Srbija je do zabrane uvoza bila među zemljama sa najvećim prisustvom svojih proizvoda na Kosovu, dok je roba koje i dalje ima u prodavnicama, prije svega prehrana, uvezena prije 15. juna.

U Privrednoj komori Kosova (PKK) kažu da su preduzeća već zamjenila većinu proizvoda iz Srbije proizvodima iz drugih zemalja.

Nekoliko stranih kompanija, koje su proizvodile robu u Srbiji, preorijentisalo je poslovanje na fabrike koje imaju u regionu, rekao je za medije predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija je postala glavna destinacija uvoza kosovskog biznisa, jer teritorijalna blizina ne povećava rokove transporta robe, a samim tim ni njihovu cijenu.

„Građanima su ponuđeni proizvodi istog kvaliteta i nema poskupljenja, iako su uvezeni iz druge zemlje“, rekao je Rafuna.

U julu je vrijednost robe koja je na Kosovo ušla iz Sjeverne Makedonije premašila 30 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine više za oko osam miliona eura.

Povećan je i uvoz iz drugih zemalja, poput Njemačke – preko 53 miliona eura u julu prošle godine, a u julu ove, znatno više, blizu 70 miliona eura.