Odluka Vlade...

Novu školsku godinu na Kosovu mnoga djeca dočakala su bez udžbenika, a dok Ministarstvo prosvete ne uplati subvencije, pojedini roditelji se i zadužuju kako bi djeci kupili knjige, piše Reporteri.

Nisret Lama iz Uroševca ima tri sina školarca, pa je, kaže, bio prinuđen da se zaduži kako bi im kupio udžbenike.

"Pozajmili smo novac. Kada uplate subvencije, moramo da vratimo. Rekli su da će dati 80 eura za dječaka u drugom, a 30 eura za one u sedmom razredu. Nije dovoljno, ali šta da radim, ne mogu da ostavim djecu bez škole", kaže Lama, koji se kasnije prijavio, pa još nije dobio novac od Ministarstva prosvete.

Ukupan broj prijava, prema podacima Ministarstva od 31. avgusta, je preko 115.000, što znači da novac za knjige čeka više od 34.000 roditelja.

Osim što moraju da se snađu za novac, građani se žale i na poskupljenje i duga čekanja u knjižarama.

"Čak i cijene knjiga koje mu je učiteljica poslala - nisu iste. Koštale su 41 ili 42 eura, dok su sada kada sam pitao u knjižari bile 53,5 eura. Moram da uzmem slobodne dane na poslu i da pogledam gdje je cijena pristupačnija", priča Arben Selimi.

Iako manji broj, čak je i u Lipljanu u nedjelju bilo veće interesovanje za kupovinu udžbenika. Za razliku od Uroševca, tu je manje pritužbi.

Od početka školske godine, obaveza kupovine udžbenika prebačena je na roditelje, što je izazvalo zabrinutost i kritike Sindikata obrazovanja i Savjeta roditelja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri