Redoslijed

Glasnogovornik Vlade Kosova Përparim Kryeziu izjavio je da implementacija Ohridskog sporazuma treba da se sprovodi nezavisno od zahtjeva za formiranje Zajednice srpskih opština.

Formiranje ZSO je srpski preduslov za implementaciju sporazuma, a Kryeziu kaže da Aneks predviđa da se te stavke primjenjuju nezavisno jedna od druge.

"Ove vrijednosti nalaze osnovu u samom sporazumu, koji takođe govori o nezavisnosti članova jednog od drugog i koji se moraju sprovoditi nezavisno jedan od drugog“, rekao je Kryeziu.

Kako navodi, redoslijed "mora biti fer, uravnotežen i inkluzivan".

"Od početka, nakon što smo pokazali spremnost da potpišemo ovaj sporazum, kao i spremnosti koju je pokazala Srbija, rekli smo da Aneks treba da se implementira brzo, u potpunosti i bezuslovno. Smatramo da Osnovni sporazum treba da se sprovodi u potpunosti i bezuslovno, dok redoslijed treba da bude fer, uravnotežen i inkluzivan", rekao je Kryeziu.

Nakon što je Vlada Kosova potvrdila učešće premijera Kurtija na sastanku na visokom nivou u Briselu 14. septembra, Kryeziu je rekao da je prerano govoriti o temama i agendi sastanka.