Zabrana uvoza

Prošlo je više od dva mjeseca kako je Vlada Kosova zabranila uvoz srpskih proizvoda, a ulje, pšenica, bezalkoholna pića i druge namirnice, zamenjene su proizvodima iz drugih zemalja, piše Radio Slobodna Evropa – servis na albanskom.

U junu i julu ove godine vrijednost srpskog uvoza bila je blizu 20 miliona eura, odnosno za preko 50 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine.

Carinici pojašnjavaju da je uvoz koji je nastavljen uključuje sirovine i poluproizvode koji su potrebni za finalnu proizvodnju.

U pojedinim prodavnicama koje je REL posjetio ove nedjelje u Prištini, primjećuju se nestašice ili male količine srpskih proizvoda. Trgovci kažu da su preostali uvezeni prije 15. juna.

Povećanje uvoza iz drugih zemalja


U Privrednoj komori Kosova (PKK) kažu da su preduzeća već zamenila većinu proizvoda iz Srbije proizvodima iz drugih zemalja.

"Neke strane kompanije, koje su proizvodile svoje proizvode u Srbiji, preorijentisale su naše poslovanje na fabrike koje imaju u regionu, za snabdjevanje“, kaže predsednik OEK-a Lulzim Rafuna.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija je postala glavna destinacija kosovskog biznisa, jer teritorijalna blizina ne povećava transport robe, a samim tim ni njihovu cijenu.

"Građanima su ponuđeni proizvodi istog kvaliteta i nema poskupljenja, iako su [proizvodi] uvezeni iz druge zemlje“, kaže Rafuna.

U julu je vrijednost robe koja je na Kosovo ušla iz Sjeverne Makedonije premašila 30 miliona eu

Povećan je i uvoz iz drugih zemalja, poput Njemačke: preko 53 miliona eura u julu prošle godine, blizu 70 miliona eura u julu ove godine.