Gradonačelnik SM

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave saopštilo je da se očekuje završetak izrade administrativnog uputstva za dva do tri dana, čime će građanima biti omogućeno da putem peticije zatraže smjenu gradonačelnika.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, Erden Atiq, je izjavio da pozdravlja ovo administrativno uputstvo koje obuhvata sve opštine Republike Kosovo, a ne samo četiri opštine na sjeveru zemlje.

"Bez sumnje, ovo je pozitivan korak. Kao što znate, radi se o administrativnom uputstvu koje se odnosi na sve opštine Republike Kosovo, a ne samo na četiri severne opštine. Ono važi za sve opštine, ukupno 38. Takođe, ova odredba ostaje na snazi i u narednim godinama", rekao je Atić za "Info plus" na RTK.

Atiq je istakao da, ukoliko ne bude išao putem peticije, ne veruje da će morati da podnese ostavku na mesto gradonačelnika.

"Mislim da nije potrebno da dam ostavku. Verujem da će administrativno uputstvo pronaći odgovarajuću formulaciju za ovu situaciju. Ovo uputstvo se sprovodi zbog volje mještana ovih opština. Ako se ova peticija ne realizuje, ne smatram da je razumno da podnesem ostavku. Ustav Republike Kosovo definiše našu ulogu, ni više ni manje. Moj zadatak je da obavljam mandat gradonačelnika, a sve ostalo je nebitno", zaključio je Atić.