Stabilnost regiona

Izvršni direktor Instituta Epik Demush Shasha smatra da je izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona pogrešno shvaćena, dodajući da ne vjeruje da se stav Pariza po pitanju liberalizacije viznog režima promijenio, prenosi Koha.

"Macronovi komentari su pogrešno shvaćeni, on je upozorio lidere regiona da ne pomišljaju da ugroze stabilnost regiona, a u slučaju prijetnje, Francuska će definitivno koristiti sve političke instrumente da disciplinuje aktere koji ugrožavaju stabilnost regiona. Stabilnost u regionu ne ugrožava nijedna stranka“, rekao je on.

Prema rečima Shashe, zapadne zemlje su zainteresovane za krupna pitanja kao što su bezbjednost i stabilnost u regionu i spremne su na svaki korak da ih obezbjede.

"Oni će preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurali održavanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu. U tom smislu je govorio i Macron“, rekao je Shasha.

Govorio o vanrednim izborima u sjevernim opštinama Kosova, Shasha kaže da se situacija normalizuje i da Srbija neće kočiti izborni proces.

"Srbija neće ometati izborni proces jer je vidjela da pokušaj sabotiranja demokratskog sistema na sjeveru neće uspjeti", rekao je on i dodaje.

"Problem Srbije je što Srbija uopšte nije zainteresovana za Zajednicu. Njen strateški cilj je da obezbjedi da nikada ne prihvati da je Kosovo nezavisna i suverena država, i drugo, da odloži konačni epilog dijaloga bez priznanja koliko god je to moguće. Što duži status kvo, to bolje za Srbiju. Sa nadom da će se u budućnosti geopolitičke prilike promijeniti”, naveo je Shasha.

Shasha je rekao da je Balkan imao koristi od ruske invazije Ukrajine.

"Balkan je već imao koristi. Pogledajte od trenutka kada je Rusija napala Ukrajinu, godinama Albanija i Makedonija nisu mogle da počnu pregovore, odmah nakon ruske invazije koje su započele. Kosovo nije moglo da dobije liberalizaciju godinama, poslije ruske invazije Kosovo je dobilo viznu liberalizaciju. Bosna nije mogla dobiti status kandidata, nakon invazije ga je dobila”, poručio je Shasha.