Međunarodna preokupacija

Bivši ambasador Kosova u SAD Avni Spahiu izjavio je da to što je francuski predsjednik Emmanuel Macron spomenuo Kosovo i Srbiju u godišnjoj konferenciji sa francuskim ambasadorima govori da se evropska diplomatija fokusira na region.

Spahiu je za RTK komentarišući upozorenje predsjednika Macrona da će preduzeti dalje mjere protiv Kosova i Srbije, ako se ne budu ponašali odgovorno, rekao da sama činjenica da se Kosovo pominje u okviru "priče" o generalnoj situaciji u svijetu govori da postoji stalni fokus svjetske diplomatije, u ovom slučaju francuskog predsjednika.

Prema njegovim riječima, Macronov govor upozorava na nekoliko važnih tačaka.

Jedna je, kako je rekao, napredak Kosova i Srbije u dijalogu, koji je postao međunarodna preokupacija, uz očekivanja da se ove jeseni desi nešto pozitivno.

Druga važna tačka je, kako dodaje, da ove jeseni treba da postoji dinamičnija diplomatija na Kosovu i diskusija o pitanjima koja mogu biti pozitivna, ali koja mogu dovesti i do destabilizacije regiona.

I treća tačka se ogleda u tome da francuski predsjednik sa njemačkim kancelarom, od kojih je, podsjeća i došao Ohridski sporazum, dokazuju da su ozbiljno shvatili taj posao i da žele da vide napredak.

I politikolog Milazim Koci upozorenje francuskog predsjednika smatra veoma važnim i zbog činjenice da je on, zajedno sa njemačkim kancelarom, autor Ohridskog sporazuma.

Koci je rekao da to pitanje treba ozbiljno tretirati na Kosovu, čak i zbog činjenice da je predsjednik Francuske pomenuo reviziju vizne liberalizacije.

"Prvi put je iz jednog takvog evropskog centra poslat signal obema stranama i mislim da je prilično ozbiljan. Danas sam pročitao i čuo mnogo različitih komentara, da je to pitanje više taktike, signalizacije, pritisak jer Evropska komisija odlučuje o tom pitanju, ali mislim da nije tako, jer su Macron i Scholz najviši autoriteti u EU“, rekao je Koci.

Izvor: Kosovo online/RTK