O pritiscima oko ZSO

Povodom izjava zvaničnika Kosova da međunarodni faktori na njih vrše veliki pritisak da uspostave Zajednicu srpskih opština, bivši kosovski ambasador u SAD Avni Spahiu kaže da Kosovo mora da shvati da nije u stanju da diktira politiku moćnih država, kao što je Amerika, prenosi RTK1.

"Nismo u stanju da diktiramo politiku moćnih država kao što su SAD. Imamo Vašington kao partnera i moramo da vjerujemo u njihovu podršku. Pitanje političkih i diplomatskih modaliteta koje Vašington koristi ima za cilj da Srbiju vrate u okvire Evrope i po svaku cijenu je odvoje od Rusije. Mi to razumemo. Međutim, uvjeren sam da će međunarodna zajednica uskoro biti razočarana i da će videti koliko je takav napor uzaludan", rekao je on.

Spahiu smatra da, iako je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom stalni zahtjev međunarodnog faktora, ohrabruje to što SAD ističu da Zajednica ne može biti u suprotnosti sa Ustavom Kosova. On vjeruje da će kosovska strana uskoro predstaviti Nacrt statuta ZSO, pošto je već dala hrvatski model kao ideju.

 "Važno je da SAD stalno ponavljaju da ovo udruženje ne može biti u suprotnosti sa Ustavom Kosova i ne može imati izvršnu nadležnost, pa je to ipak ohrabrujuće i ne ugrožava odnose sa Amerikom, jer su SAD bile i ostale glavni partner Kosova", rekao je Spahiu.

Izrazio je skepticizam u pogledu primjene Ohridskog sporazuma, jer, kako kaže, srpska strana ima suprotan stav od onoga što sporazum sadrži.

"Do sada, pa ni tokom posljednje decenije, srpska država nije napravila nikakav ustupak, ma koliko mali, prema Albancima i prema Kosovu. Srpski predsjednik nastavlja da tvrdi da nikada neće priznati Kosovo kao državu i gde je onda suština sporazuma za koji međunarodna zajednica i dalje traži da se realizuje", pita bivši ambasador.

Dodaje da je "srpski "hegemonistički mentalitet uznemirujući za proces dijaloga".

"Kosovo nastavlja da tvrdi da normalizacija znači i međusobno priznanje. I ovo je konačan stav kosovske strane. Međutim, srpski hegemonistički mentalitet je i dalje isti, sve više podstaknut Rusijom, kojoj je Srbija jedina partnerska zemlja na Balkanu, a možda i u Evropi. To je prilično zabrinjavajuće za procese kroz koje prolazimo u okviru dijaloga", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/RTK1