Frontalni rat

Bivši ambasador Kosova u SAD Avni Spahiu izjavio je za KTV da je Priština upala u zamku pošto nije poslušala savjet međunarodnih partnera da ne uvodi albanske gradonačelnike u opštinske zgrade na sjeveru.

"Upali smo u zamku da ne slušamo savjete međunarodnih partnera. Ako oni kažu da se ne ulazite nasilno u zgrade, možemo doći u neprijatne situacije, kako se upravo i desilo. Istine radi, SAD su podržale izborni proces i gradonačelnike, ali su tražile da ne insistiramo na tome da ulaze u opštinske zgrade. Nismo to uspjeli da uradimo", rekao je Spahiu.

Prema njegovim riječima, taj zahtjev SAD i EU nije bio veliki, jer ni na koji način ne bi uticalo na kosovsku državnost, jer bi se nastavio proces dijaloga.

Komentarišući izjave premijera Albina Kurtija da je ulazak gradonačelnika u opštinske zgrade ustavna obaveza, Spahiu je rekao da ne znači kršenje Ustava ako se donese bilo kakva politička odluka.

"Mnogo je zemalja koje ne kontrolišu dijelove teritorije, ali to nije razlog da se vodi frontalni rat. Međunarodna zajednica ulaže napore da se normalizuju odnosi i da konačno dođemo do međusobnog priznanja. To se nije promijenilo, bilo je konstantno tokom čitavog procesa dijaloga", naveo je on.

Ukazao je da će Kosovo bez podrške SAD biti u velikoj mjeri oštećeno u evropskim integracijama.

Smatra i da će Zapad razumijeti da je ovakva aktuelna politika prema Srbiji uzaludna.