Jedan narod, dvije države...

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je, upitan da li želi ujedinjenje sa Albanijom, da "Ustav Kosova to trenutno ne dozvoljava", prenosi grčki medij To Vima.

Kurti je istakao da Albanci na Kosovu čine 93 odsto stanovništva.

"Mi smo jedan narod, ali dvije države. Osvojio sam vlast u februaru 2021. obećavajući poslove i vladavinu prava i oni ostaju moj prioritet. Imamo odlične odnose sa Albanijom. U ovom trenutku Ustav Kosova ne dozvoljava ujedinjenje i mi smo fokusirani na odbranu naše zemlje, njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ali, ponavljam da imamo odlične odnose sa Albanijom i, iako smo jedan narod, mi smo dvije različite države", kazao je Kurti.

On je naveo da većina kritika na njegov račun u vezi sa ujedinjenjem sa Albanijom dolazi od - Srba.

"Oni žele da Republika Srpska bude ujedinjena sa Srbijom. Oni su izmislili takozvani "srpski svijet" kao eufemizam za 'veliku Srbiju", rekao je Kurti u intervjuu za To Vima.

Povodom njegove nedavne posjete Tetovu, gdje su se vijorile zastave "velike Albanije", Kurti je upitan šta za njega znači taj projekat.

„Pozvala su me dva gradonačelnika, iz Skoplja i Tetova. U moja dva obraćanja u ova dva grada nema ničega što bi moglo da naškodi bilateralnim odnosima. Imamo odlične odnose sa Sjevernom Makedonijom. U svom govoru na trgu u Tetovu, gdje su se okupile hiljade, zahvalio sam Sjevernoj Makedoniji što je priznala Kosovo. Jedan od hiljadu okupljenih držao je zastavu sa mapom koja pokazuje iz kojih krajeva su Albanci autohtoni na Balkanu. Moja posjeta i dva govora ne mogu se okarakterisati zastavom“, poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/To Vima