Od 2008. oko 13 milijardi

Podaci Centralne banke Kosova (CBK) o doznakama iz inostranstva pokazuju da je kosovska dijaspora poslala 751,8 miliona eura od januara do jula, što je za 80 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Najviše novca poslato je tokom maja, 126,6 miliona eura.

Iz CBK navode da najviše novca stiže iz Njemačke čak 37,4 odsto od ukupne sume, a slijede Švicarska sa 18 odsto, Sjedinjene Američke Države sa 7,4 odsto, Austrija sa 4,9 odsto i Italija sa 4,5 odsto.

"Na usporavanje rasta potrošnje najviše je uticalo smanjenje kupovne moći potrošača, zbog rasta cijena, dok su glavni izvori finansiranja kao što su doznake, novi potrošački krediti, javna potrošnja i drugo", navodi se u izveštaju CBK.

Kako dalje navode, usporavanje ekonomske aktivnosti u evrozoni može uticati i na privredu Kosova.

"S obzirom da većina primljenih doznaka potiče iz zemalja evrozone ili 57,2 odsto od ukupnog broja, usporavanje ekonomske aktivnosti u evrozoni može imati implikacije na privredu Kosova“, zaključuju u CBK.

Svjetska banka navodi da je učešće doznaka u bruto domaćem proizvodu (BDP) Kosova oko 20 odsto, kao i da je od 2008. dijaspora na Kosovo poslala oko 13 milijardi eura.