Negativna slika

Stručnjaci za Ustavno pravo smatraju da su napadi aktuelne vlasti na pravosudni sistem nedopustivi i da predstavljaju direktno miješanje u rad Tužilaštva i sudova, što šteti čitavom sistemu i podriva povjerenje građana u institucije i pravdu na Kosovu, prenosi Indeksonlajn.

Poslije hapšenja zbog zloupotrebe robnih rezervi, vladini funkcioneri i poslanici skupštinske većine počeli su da kritikuju Tužilaštvo i sudove, optužujući ih za neadekvatan rad, selektivni pristup slučajevima ili saradnju sa opozicionim strankama.

Za profesora Ustavnog prava, bivšeg potpredsjednika Ustavnog suda Kadrija Kryeziua takvi stavovi Vlade su pogrešni.

On kaže da i Vlada i Parlament treba da sarađuju sa pravosuđem i ni na koji način ne smeju da se miješaju u rad pravosuđa.

"Vlada nema pravo da se miješa u pravosudni sistem. Tako i parlament. Ovaj oblik intervencije daje negativnu sliku vlasti. Između ostalog, smatra se da se na ovaj način krše ljudska prava i slobode. Mora se uzeti u obzir da su naši tužioci i sudije obučeni od USAID i da imaju kredibilitet kako treba da odlučuju", rekao je Kryeziu.

Kritike vlasti na račun Tužilaštva i sudova smatraju se kršenjem njihove nezavisnosti i od strane civilnog društva, što je potvrdio i Erand Zeka iz Kosovskog instituta za pravosuđe.

"Vlada Kosova ne treba da preduzima radnje koje bi mogle da ometaju rad pravosuđa", istakao je Zeka.

Povodom izjava ministara i poslanika Samoopredjeljenja, prije nekoliko dana reagovali su Tužilački savjet i Udruženje tužilaca i prema njihovim riječima, "napad i linč" Tužilaštva predstavlja nepodnošljiv prekršaj i dovodi istrage u ozbiljnu opasnost.

Izvor: Kosovo online/Indeks online