Direktor KDI-a

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj reagovao je na napade premijera Albina Kurtija i njegove vlade na pravosuđe zbog afere sa rezervama Kosova i istakao da takva praksa šteti tužilačkom i pravosudnom sistemu i podriva povjerenje građana, prenosi Klan Kosova.

Istakao je da ni premijer, ni ministri, ni bilo koji političar nemaju pravo da komentarišu i daju političke izjave u vezi sa predmetima koji su u istrazi pred tužilaštvom ili sudom.

Ukazuje na to da su od dolaska premijera Albina Kurtija u vladu, upravo političari pokreta Samoopredjeljenje izgradili standard da prete predstavnicima pravosudnog sistema "za svaku odluku koja ne odgovara njihovim interesima".

"Ni premijer, ni ministri, ni bilo koji političar nemaju pravo da komentarišu, da daju političke izjave u vezi sa predmetima koji su u istrazi ili takvim slučajevima koji se vode pred tužilaštvom ili sudom. Takva praksa, takav standard ne samo da narušava nezavisnost sudskog i tužilačkog sistema, već i umanjuje povjerenje građana u ovaj sistem. Dakle, sa takvom praksom treba prekinuti i ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da se nastavlja", upozorio je Miftaraj.

Naglasio je će povodom istrage koju je pokrenulo tužilaštvo premijer Albin Kurti morati da da pojašnjenja.

"Premijeru Kurtiju i zvaničnici MIPT treba da daju pojašnjenja o tome kako biznismen, građanin, koji nije ni javni funkcioner, niti radi u Ministarstvu, ima pristup tajnim informacijama. Za ovo, premijer Albin Kurti treba da pruži pojašnjenja, a ne da traži pojašnjenja od tužilačkog sistema", rekao je Miftaraj.

Zbog skandala sa rezervama Kosova uhapšena su dvojica zvaničnika Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine Irfan Lipovica i Haviz Gara, kao i biznismen Ridvan Muharemi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova