Rukovodstvo „Trepče“ kaznilo je rudare zbog štrajka, a koji su četiri dana zaredom izražavali nezadovoljstvo zbog toga što nisu primili plate. Ovu odluku je obrazložio vršilac dužnosti šefa, Enis Abdurrahmani, rekavši da je došlo do sabotaže i da je kompaniji načinjena šteta. Međutim, u sindikatu kažu da je ova odluka neprihvatljiva i da je to urađeno da bi se rudari zastrašili – da ne traže svoja prava.

Štrajkovali su zbog kašnjenja plata, ali je uprava „Trepče“ kaznila 151 rudara obustavom plata i dnevnica.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća, Enis Abdurrahmani, rekao je da su mjere preduzete u konsultaciji sa pravnom kancelarijom.

„U konsultaciji sa pravnom kancelarijom i drugim resorima, preduzeli smo prve mjere da se svaki bojkot i sabotaža na radu sankcioniše obustavom izvršenja dnevnica i dodatka za hranu, a ako se ovaj bojkot i sabotaža produbljuju, onda imamo propisane mjere kojima se sankcionišu do 40 odsto plate. Zakoni su vrlo jasni, što znači da svaki bojkot i sabotaža u trajanju od tri radna dana mogu dovesti do prestanka radnog odnosa za svakog radnika koji to radi“, naglasio je Abdurrahmani.

Međutim, rukovodstvo je o mogućnosti održavanja štrajka obavješteno na sastanku sa predstavnicima Sindikata, gdje je upozoreno da će se to desiti ukoliko plate ne budu isplaćene do 10. avgusta.

Sindikat rudara „Trepče“ nazvao je ovu odluku rukovodstva neprihvatljivom i najavio da će na nju uložiti žalbu.

„Rudari su svoje nezadovoljstvo pokazali štrajkom, a ne sabotažom na radu i tražili su svoje pravo na platu za jun mjesec, zbog čega je uprava donela odluku kojom pokušavaju da uplaše rudare za budućnost, da ne traže svoja prava“, rekao je predsjednik Sindikata radnika „Trepče“, Ibraim Januzi.

To je prvi put da su rudari kažnjeni zbog štrajkova.

Koha je zatražila odgovor i od Ministarstva privrede, u čijem su domenu javna preduzeća – da li je upoznato sa postupkom Uprave i kašnjenjem plata rudarima, ali u ponedjeljak nisu odgovorili.

Rudari su štrajkovali i u julu zbog kašnjenja plata.

I v.d. direktora „Trepče“ nije govorio o ovim kašnjenjima, već je samo pomenuo štete koje, prema njegovim riječima, nastaju u slučajevima kada se rad sabotira, a za koje je rekao da se kreću od 40.000 do 50.000 eura.

Izvor: Koha/Kossev