Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ocjenio je da pet godina nakon izglasavanja Statuta Trepče, ovo preduzeće zbog lošeg upravljanja i nedostatka ozbiljnih investicija "ide u propast".

On je na Facebooku podsjetio na štrajk rudara koji se dogodio prije 35 godina, koji se, kako je naveo, pretvorio u narodni otpor koji je "poljuljao temelje tadašnje Jugoslavije".

"Povratak Trepče izvoru života bio je najbolji način da se nagradi požrtvovanost tadašnjih predanih radnika. Tokom mog mandata kao premijera, marta 2019. godine, izglasavanjem Statuta Trepče registrovali smo je kao preduzeće na osnovu zakona Kosova. Ovo je bio ključni korak da se da neophodna snaga za investicije i stabilno stvaranje prihoda, za zapošljavanje i povratak u punu funkciju privrede Kosova, kao i da izdržava rudare, čineći ih akcionarima sa 20 odsto akcija“, naveo je Haradinaj.

Dodao je da pet godina nakon izglasavanja Statuta ovo preduzeće zbog lošeg upravljanja i nedostatka ozbiljnih investicija ide u propast i istakao da će, ukoliko se brzo ne intervenišete, situacija postati još ozbiljnija.

"Sramna je obmanjujuća retorika vlastodržaca koja ne pokriva nedostatak finansija, stanje sa dugovima i materijalnom proizvodnjom. U međuvremenu, radnici se suočavaju sa teškim uslovima rada i vrlo minimalnim prihodima. Trepča ima potencijal da povrati svoju nekadašnju slavu i bude jaka ruka naše privrede“, zaljučio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online