Specijalno tužilaštvo utvrdilo je da pored nezakonitog postupka koji je vođen prilikom kupovine robnih rezervi postoje i drugi prekršaji, jer plaćena roba u vrednosti od preko 600.000 eura nije stigla na Kosovo, prenela je "Zakletva za pravdu", pozivajući se na dokumente tužilaštva.

Prema dokumentu, uprkos novcu koji je turskim i poljskim kompanijama uplaćen za pšenicu, ulje i šećer, na Kosovo nikada nije stiglo 200.000 litara ulja, 120.000 kilogaram šećera i 52,5 tona pšenice.

Vrijednost ove robe koja nije stigla na Kosovo prema podacima Tužilaštva je veća od 600.000 eura.

U dosijeu Tužilaštva se navodi da je biznismen Ridvan Muharemi bio ključna osoba koja je vodila pregovore sa privrednim subjektima za otkup pšenice, ulja i šećera.
 


Muharemi je pomogao dvojici zvaničnika Ministarstva trgovine da prekrše zakon


Ridvan Muharemi je optužen da je nezakonito pomagao Irfanu Lipovici i stvarao uslove da Haviz Gara pregovara sa turskim i poljskim kompanijama za kupovinu pšenice, ulja i šećera.

Prema Tužilaštvu, Muharemi je bio ključna osoba za pregovore o uslovima ugovora sa privrednim subjektima za kupovinu robnih rezervi. On je ugovorio otkup 10.000 tona pšenice iz Turske po cijeni od 4,83 miliona eura.

Prema dokumentima Tužilaštva, Muharemi je ranije imao ugovorne i poslovne odnose sa tim kompanijama.

On je bio uključen u pregovore o kupovini ulja i šećera od Poljske u iznosu od 276.000 eura, ali ni ulje, ni šećer nisu stigli na Kosovo.

Tužilaštvo tereti Muharemija da je počinio krivično djelo "davanje pomoći u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja".

Tužilaštvo, u obrazloženju za pokretanje istrage o zloupotrebi robnih rezervi, upozorava da će narednih dana identifikovati i druga lica koja će biti procesuirana po službenoj dužnosti.

"Nesporno je da je ceo postupak otkupa proizvoda za robne rezerve za 2022. godinu sproveden uz kršenje zakona i procedura", navodi se dosijeu.




Lipovica je nezakonito tražio od Vlade da zaobiđe postupak nabavke za kupovinu rezervi


Irfan Lipovica se sumnjiči da je prekoračio zakonska ovlašćenja tražeći od Vlade da zaobiđe zakonske procedure javnih nabavki za kupovinu državnih rezervi.

Tužilaštvo sumnja da je Lipovica ovaj zahtjev postavio da ograniči konkurenciju i prikrije kršenje zakona.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, odluka Vlade od 22. februara 2022. doneta je na osnovu nezakonitog zahtjeva Lipovice da se zaobiđu zakonske procedure za otkup rezervi.

Lipovica je optužen da je nezakonito formirao Komisiju za dogovaranje ugovora o isporuci dobara robnih rezervi za 2022. godinu, čime je zaobišao otvoreni postupak javne nabavke.

Iako je komisija formirana nezakonito, Tužilaštvo Lipovicu tereti da je zaobišao dva člana Komisije i uključio Ridvana Muharemija u ulogu posrednika između Ministarstva i privrednih operatera iz Turske za otkup pšenice.

Porudžbine od 200.000 litara ulja i 120.000 kg šećera uopšte nisu stigle i pored toga što su uplaćene unaprijed.

Za svu ugovorenu pšenicu plaćeno je 4 miliona 834 hiljade 778 eura, dok na Kosovo nije stiglo 52,5 tona pšenice.

„I pored toga što je isplata u vidu avansa izvršena u punom iznosu, na Kosovo, kao odredište, dovezeno je svega 9.947,5 tona pšenice ili 52,5 tona manje od ugovorene količine. Dok ulje i šećere uopšte nisu isporučeni. Ovim radnjama oštećen je javni interes za 601 hiljadu i 940 eura“, zaključili su u Tužilaštvu.

Lipovica se tereti za zloupotrebu službenog položaja iz člana 414. Krivičnog zakonika.




Gara je nezakonito tražio da se zaobiđe procedura nabavke


Haviz Gara se, kao i Lipovica, tereti da je kao direktor Odjeljenja robnih rezervi prekoračio zakonska ovlašćenja i da je na osnovu zahtjeva okrivljenog Lipovice nezakonito tražio da se zaobiđu procedure nabavke za kupovinu robnih rezervi.

Kao i Lipovica, i Gara se sumnjiči da je podneo zahtjev da se zaobiđu procedure nabavki da bi ograničio konkurenciju i prikrio kršenje zakona.

Gara je optužen da je zaobišao članove Komisije i dozvolio Ridvanu Muharemiju da igra ulogu posrednika između Ministarstva i ekonomskih operatera za kupovinu robnih rezervi kod operatera u Turskoj i Poljskoj, navodi "Zakletva za pravdu".

Izvor: Kosovo Online/Zakletva za pravdu