Bilo dovoljno vremena od juna

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jasharaj smatra da kašnjenje podjele besplatnih udžbenika može uticati na kvalitet nastave jer se mogu izgubiti i dani dok đaci ne dobiju osnovni "alat" za učenje, a za to direktno krivi ministrku prosvete Arberie Nagavci, prenosi Indeks onlajn.

Jasharaj kaže da je od juna bilo dovoljno vremena da se pripreme udžbenici i ističe da se kasni i zato što Nagavci ima ovlašćenja da imenuje autore, recenzente i izdavačke kuće za udžbenike koji se koriste za preduniverzitetsko obrazovanje na Kosovu.

Kritikuje i odluku da učenici od 6. do 9. razreda koriste udžbenike iz prethodnih godina.

"Nagavci je izjavila da će novih udžbenika biti samo za učenike od prvog do petog razreda. U međuvremenu, učenicima od 6. do 9. razreda treba da se uruče prošlogodišnji udžbenici, odnosno oni koji su koristili učenici prethodne godine. Biće to loš poklon za učenike, jer ih oštećeni tekstovi neće podstaći na rad", rekao je Jasharaj.

Ukazuje i na to da ima škola i po udaljenim selima, a ne samo po gradovima te da je za distribuciju udžbenika potrebno vrijeme.

Navodi i da je Nagavci u pravu kada kaže da kao ministar ima i odgovornost da vodi računa o državnom budžetu, a ne samo o kvalitetu udžbenika, ali dodaje da ako Kurtijeva vlada nema novca da obezbjedi savremena sredstva za obrazovanje u 21. vijeku, bar ne bi trebalo da štedi na udžbenicima.

Izvor: Kosovo online/Indeksonline