Negativni efekti

Mjere koje je EU uvela protiv Kosova zbog izostanka poteza za deeskalaciju situacije na sjeveru nanose veliku štetu kako u ekonomskom tako i u političkom smislu, prenosi RTV 21.

Preduzetnik Xhevat Muqa kaže da su kaznene mjere uticale na razvoj lokalnih preduzeća.

„U trenutku kada su ove mjere stupile na snagu, imali sno tri ugovora sa italijanskim Kforom koji je trebalo da izvodi radove ali su nakon ove odluke prekinuli sa radom. Na svu sreću poslije 30 dana, radovi su nastavljeni ali nas je to dosta omelo”, rekao je Muqa.

Berat Mustafa iz Kluba kosovskih proizvođača kaže da će mjere direktno uticati na konkurenciju domaćeg i međunarodnog tržišta proizvođača.

“Prvi negativni efekti u poslovanju su počeli da se primećuju, nedostatak prometa novca na našem tržištu. Ja sam apelovao na Vladu da se što prije nađe rješenje kako se to ne bi nastavilo jer će se posljedice sigurno primetiti kasnije i nećemo moći da budemo konkurentni kao proizvođači na domaćem i međunarodnom tržištu i u odnosu na veliki uvoz koji imamo iz regiona. Naravno, ova vrijednost nije mala, riječ je o 200 miliona eura pomoći iz EU”, rekao je Mustafa.

Bivša zamjenica ministra regionalnog razvoja Magbule Shkodra smatra da će, osim ekonomske stagnacije, mjere imati i političke posljedice i da bi EU trebalo biti korektnija prema Kosovu.

„Mislim da EU nije u pravu, u odnosu na Kosovo koristi štap, dok u odnosu na Srbiju koristi šargarepu. Razumem da su neke akcije našeg premijera neusklađene sa zemljama saveznicama i sa EU uticale na to da izgrade nepovjerenje prema Kurtijevoj vladi. Ali nemojte zaboraviti da je Srbija i dalje nekonstruktivna. Do sada nismo videli garanciju od Vučića da će prvo prekinuti politički uticaj na sjeveru, što bi otvorilo put razvoju političkih procesa za izbore i za sve ostalo”, rekla je Shkodra.

Evropska unija je uvela sankcije Kosovu zbog izostanka poteza za deeskalaciju situacije na sjeveru, koje obuhvataju suspenziju programa finansiranja, tekuće podrške nabavkama i potpisivanju ugovora, učešća na događajima na visokom nivou, suspenziju bilateralnih posjeta, a ni prijedlog koji je Kosovo podnelo za investicioni okvir za Zapadni Balkan u ovom trenutku neće biti obrađen.

Izvor: RTV 21/Kosovoonline