Ocjena analitičara

Politički analitičari sa Kosova ocjenjuju da se ne očekuje napredak u narednim mjesecima u dijalogu Kosova i Srbije jer će, kako kažu, uskoro biti održani izbori u EU, ali i u SAD, prenosi Front onlajn.

Analitičari su komentarisali i nedavni sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka sa pomoćnikom sekretara američkog State departmenta Jamesom O'Brianom i specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Gabrielom Escobarom.

Stručnjak za politička pitanja Dritero Arifi ocjenio je da neće biti strateškog pokreta u dijalogu.

"Prema izjavama saveznika u vezi sa koordinacijom strategije, kasno je bilo šta preduzimati, znajući da je dvojici protagonista, Lajčaku i Escobaru, okončan mandat, a sa O’Brianom se ne zna kako. Za ovu godinu ne može biti nikakvog strateškog pokreta osim ako se ne dogodi čudo da se uđe u Nato ili EU“, rekao je Arfi.

I analitičar Fidan Ukaj kaže da će ovo biti mirna godina u smislu međunarodnog pritiska u vezi sa sprovođenjem sporazuma.

Ipak, očekuje da će biti povećana dinamika nakon imenovanja novog posrednika i završetka izbora za EU i SAD.

Za razliku od dvojice analitičara, Artan Muhaxhiri kaže da postoji međunarodna volja za napredak u dijalogu, ali, kako kaže, mora biti političke hrabrosti obe strane.

Prema riječima Muhaxhirija, postizanje konačnog sporazuma i dijalog su temelji normalizacije Balkana.

On kaže da će uspjeh saveznika zavisiti od kosovske i srpske vlade.

"Od nezavisnosti nije bilo većeg međunarodnog angažmana za Kosovo od ove posljednje dvije-tri godine i to će se nastaviti. Dijalog Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma su temelji normalizacije Balkana i očekuje se da će se ova diplomatska politička ulaganja nastaviti. Njihov uspjeh zavisiće i od saradnje Kosova i Srbije, postoji volja međunarodne zajednice da se pronađe način za rješavanje vjekovnog sukoba, ali bez političke hrabrosti lidera dve zemlje ne može biti političkog razvoja", zaključuje Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo online/Front online