Bez pečata Vlade

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da je za Kosovo neprihvatljiv nacrt Zajednice srpskih opština koji je predložila EU u procesu dijaloga između Prištine i Beograda.

Kusari-Lila je u intervjuu na KTV-u istakla da taj nacrt kako je navela ima velike probleme.

"Trenutni nacrt ostaje neprihvatljiv za Kosovo, postoje veliki problemi u okviru tog nacrta. Kosovo je poslalo svoje komentare koji nisu uključeni u taj dokument. Bili smo i ostajemo zainteresovani za pronalaženje rješenja koje ne predstavlja rizik ili mogućnost za naše unutrašnje uređenje“, navela je Kusari-Lila.

Ona je rekla da u sadašnjoj situaciji taj nacrt ne može da se uputi Ustavnom sudu i da o tome treba da se donese odluka i da se dobije pečat Vlade.

"Vlada ne može da stavi svoj logo i pečat na dokument koji zapravo nije prihvaćen, Vlada se nije složila sa tim dokumentom", rekla je ona i dodala da vjeruju da nacrt ima problema sa sadržajem.

Kosovo će biti u Savjetu Evrope prije kraja ove godine


Kusari-Lila nazvala je razočaravajućim to što Kosovo nije ušlo u Savjet Evrope.

"Rezultat je razočaravajući u ovoj fazi, ali nije prvi put da zemlje teže članstvu... međutim, ovo nije kraj, nije da je sve zatvoreno. Trenutno smo samo izgubili bitku, ali ne i rat“, rekla je šefica poslaničke grupe vladajuće stranke.

Kako vjeruje, Kosovo postati član ove organizacije pre kraja ove godine.

"Razočarani smo, ali vjerujemo da to nije gotovo. Uvjerena sam da ćemo naći put do članstva i da neće biti ista situacija ni sa Interpolom ni sa Uneskom. Uvjerena sam da će Kosovo biti članica Savjeta Evrope mnogo ranije, možda i prije kraja ovog godine“, izjavila je Kusari-Lila.

Prema njoj, nepravedno je uslovljavanje da se nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom uputi Ustavnom sudu.

"Na implementaciji sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom se kasnije insistiralo i to je postalo dio političkog procesa za Savet Evrope. Međutim, taj uslov je uzet iz drugog procesa", naglasila je Kusari-Lila.

Prema njenim riječima, samo članstvo u Savjetu Evrope je garancija za srpsku zajednicu. Ona je rekla da nacrt Asocijacije koji su predložili međunarodni partneri, nije prihvaćen kao jedinstven, mimo Briselskog sporazuma i implementacionog aneksa.

"Kosovo je angažovano i učestvuje u dijalogu koji se vodi u Briselu i naravno da je preuzelo i obaveze, sve odgovornosti, kao i obaveze koje ima za ranije postignute sporazume. Ali nije rečeno da je Kosovo prihvatilo jedan nacrt svih postignutih sporazuma. Ipak, Kosovo prihvata da Briselski sporazum iz februara 2023. i Ohridski sporazum iz marta, nakon implementacije, budu potpisani i da strane preuzmu odgovornost za primenu“, naglasila je Kusari-Lila.

Govorila je i o nedostatku koordinacije između predsjedništva Vlade povodom pisma upućenog Savjetu Evrope, ističući da je došlo do propusta u komunikaciji koji nije trebalo da se desi.

"Mislim da je sigurno, s obzirom na sve okolnosti, morala je da postoji komunikacija. Predsjednica je bila u inostranstvu, ne znam posljednje detalje prije slanja pisma i onda je usljedila reakcija Predsjedništva... To je za nas bila vijest koju nismo očekivali, ali naravno u toku rada ima grešaka, to je neminovno. Ako sada kažemo da je sve bilo u redu, ni to nije tačno. Izgleda da je došlo do propusta u komunikaciji koja nije trebalo da se desi, na obje strane, od vlade u odnosu na pismo, od Predsjedništva u odnosu na reakciju, ako se može tako reći", rekla je Kusari-Ljilja.

Prevremeni izbori zavise od jedinstva opozicije 


Prema njenim riječima, prevremeni izbori zavise od opozicije, a to će biti moguće samo ako Skupština bude raspuštena u roku od sedam do osam dana.

"Ako u narednih sedam do osam dana ne budemo imali datum za raspuštanje Skupštine, u ove naredne dve nedjelje, onda ćemo imati redovne izbore, ako se raspuštanje Skupštine ipak desi, izbori bi mogli biti na krajem juna ili početkom jula. To će zavisiti od toga koliko će opozicija biti jedinstvena" navela je poslanica Samoopredjeljenja.