Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti ukazao je da je još uvijek neizvesno hoće li Skupština Kosova biti raspuštena ili ne, s obzirom da vladajuća stranka Samoopredjeljenje još uvijek nije iznela jasan stav po tom pitanju, prenosi Gazeta blic.

Haliti je ocjenio da bi izbori trebalo da se održe početkom jula, ali da još uvijek nema dogovora po tom pitanju.

"Zahtjevi PDK su jasni: izbori treba da budu održani početkom jula, Kurti je izjavio da je Samoopredjeljenje spremno, ako je opozicija spremna, LDK i AAK da traže Kurtijevu ostavku i onda idemo na izbore", rekao je Haliti.

Ocjenjuje da su Kurtijeve izjave, date neposredno nakon sastanka koji je imao sa predsjednikom PDK Memlijem Krasniqijem, stvorile brojne nejasnoće.

"Kurtijeva izjava, nakon sastanka sa predsjednikom PDK Memlijem Krasniqijem, da je za izlazak na izbore potreban dogovor svih opozicionih partija, stvorila je maglu i nejasnoće u vezi sa stavom Poslaničke grupe Samoopredjeljenja", naveo je Haliti.

Istakao je da zbog toga pitanje glasanja za raspuštanje Skupštine nije izvesno.

"Obično se Skupština raspušta većinom od 120 poslanika. Dakle, sa 61 glasom. Bez obzira da li su oni za to ili ne, ako Kurti zaista želi da odvede zemlju na vanredne izbore, to zavisi od njega", poručio je Haliti.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic