Misija KFOR-a

Iz Hrvatska je danas krenuo 41. kontigent vojske te zemlje ka Kosovu, kako bi se pridružio Misiji Kfora. Ceremoniji ispaćaja u kasarni Prve gardijske brigade “Tigrovi” u Zagrebu prisustvovao je potpredsjednik vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić koji je poručio su pripadnici Hrvatske vojske među saveznicima na dobrom glasu i da će to pokazati u misiji Kfora na Kosovu.

"Siguran sam da ćete i vi, kao 41. kontingent to opravdati. Hrvatska vojska je pobjednička, a uniforme koje nosite, nosili su pobjednici u Domovinskom ratu. Vi predstavljate njih i hrvatsku državu, svoje porodice i sve ono što Hrvatska danas jeste”, rekao je Anušić.

Zapovjednik 41. hrvatskog kontigenta Kfora Tihomir Novosel istakao je kako su hrvatski vojnici na Kosovu uvijek rado viđeni i cenjeni kako od lokalnog stanovništva tako i od pripadnika drugih oružanih snaga u okviru misije.

“Zbog svih naših prethodnika, zbog nas i zbog onih koji dolaze ubuduće moramo uložiti sav naš trud, znanje i vještine kako bi ugled i poverenje u hrvatskog vojnika podigli na viši nivo”, rekao je Novosel.

Bivši viši komandant hrvatske vojske i OVK Esat Çollaku doveo je u vezu dolazak hrvatskog kontigenta sa posljednjim događajima na severu Ksoova.

"Imajući u vidu da posljednji incident nije samo spekulacija, jer postoje pokreti nekih srpskih paravojnih formacija u blizini granice, oni pokušavaju da se kamufliraju i sa vojskom Srbije, pa je Nato zbog tih informacija preduzeo druge mjere, posebno iz resursa koje je dobio danas i juče“, rekao je Çollaku.

On je dodao da je hrvatski kontigent Kfora podjeljen na motorizovane jedinice, snajpere i helikoptere.

"Znam da su neki pretpostavljeni koji su krenuli ka Kosovu motorizovana jedinica i snajperisti, a radi se o sastavu od 15 ljudi koji se bave protivvazdušnom odbranom, obučenih za helikoptere i dronove“, rekao je Çollaku.

Prema podacima Ministarstva odbrane Hrvatske glavninu snaga od 113 pripadnika upućenih na Kosovo čine pripadnici Motorizovane pješadijske brigade, Vazduhoplovnih snaga ISR snaga, komandni sastav, logistički, obavještajni i medicinski tim.

U sastavu Kfora imaju misiju da pomognu lokalnim i međunarodnim organizacijama, Policiji Kosova i Eulexu, a biće razmješteni u Regionalnoj komandi Zapad.

Oružane snage Hrvatske u misiji Kfora učestvuju od 2009. godine na temelju odluke Sabora iz 2008.

U skladu s odlukom Sabora iz 2022. u okviru misije Kfora odobreno je da sudjeluje do 160 pripadnika OSHR, do dva helikoptera sa mogućnošću rotacija.

Do sada je u NATO operaciju Kfor ukupno upućeno 1.888 pripadnika OSRH, od kojih je 100 bilo žena.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova