Javni konkurs

Stručnjak za komunikacije u Kosovskom fondu za energetsku efikasnost Fillojeta Konjuhi, pokazala je kako građani mogu imati koristi od izolacije doma, zamjene spoljnih vrata i prozora, kao i izolacije krova.

Pozvana u ponedjeljak u emisiju „SOT“ na KTV, Konjuhi je rekla da je ovaj fond prošle nedjelje raspisao javni poziv za subvencionisanje građana povodom efikasnih mjera koje sprovode u svojim domovima.

"Prošle nedjelje je otvoren javni poziv na osnovu kojeg će građani biti subvencionisani za efikasne mjere koje sprovode u svojim domovima, riječ je o 45-50 odsto iznosa sa maksimalnim limitom od 5,500 eura. Građani će kroz ovu subvenciju moći da izvrše izolaciju doma, zamjenu spoljnih vrata i prozora, izolaciju krova. Prije svega, pozivam građane da pročitaju javni poziv, gdje su detaljno opisane sve faze, počev od uslova prijave, načina prijave, uslova selekcije i cijelog procesa do dobijanja novca", rekla je ona.

Kao drugi korak, ona je rekla da treba ući na sajt e-Kosova da bi se videlo da li ispunjavaju osnovni kriterijum potrošnje najmanje 250 kilovata mjesečno.

"Ovaj uslov je nametnut jer ima samo 2,000 kuća, a budžet je 10 miliona eura, ciljamo na one kuće koje su useljive i imaju veliku potrošnju struje. Zatim treba pozvati i energetskog revizora koji će se pobrinuti da izvrši mjerenja i provjeri da li su kući potrebne ove mjere i nakon dobijanja izveštaja, može da se počne sa primjenom na e-Kosova", rekla je ona.

Konjuhi je saopštila da građani sami plaćaju revizora, ali kada dobiju subvenciju, dobijaju iznos od 150 eura za izvještaj koji su priložili prilikom prijave.

Očekuje se da će prijava biti otvorena do 25. septembra.

Izvor: Koha/KoSSev