Dijalog sa Srbijom

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da vjeruje da premijer Albin Kurti neće dovesti Kosovo u izolaciju, prenosi Klan Kosova.

On je tako odgovorio na pitanje novinara italijanskog lista "Stampa" da li postoji neko ko može da zaustavi Kurtija, "budući da to ne uspjeva ni Amerikancima".

"Sjedinjene Američke Države stoje tačno na liniji sa nama. Kurti zna. Zna kakva su očekivanja. Zna da je za Kosovo izuzetno važno da ima snažnu međunarodnu podršku, jer Kosovo od početka uživa upravo tako nešto. Ne sumnjam da će biti dovoljno odgovoran da svoju zemlju ne dovede u opasnost od izolacije. Dakle, donosi prave zaključke“, naveo je Lajčak.

Na pitanje kakva mu je strategija za dijalog u narednim mjesecima, Lajčak je istakao da, prije svega, Kosovo i Srbija treba da normalizuju svoje odnose.

"Evropska unija olakšava proces. Veoma je važno da se počne prije evropskih izbora, jer tada Evropska unija ulazi u period tranzicije. Zatim će na izbore izaći Sjedinjene Američke Države. To neće biti trenutak za donošenje odluka”, naglasio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova