Treba da otvori arhive

Šef Komisije Vlade Kosova za nestala lica Andin Hoti izjavio je da Srbija ne poštuje sporazum koji se odnosi na nestale osobe i da je potrebno da otvori arhive, prenosi Klan Kosova.

"Vlada Kosova ima policiju, institut za sudsku medicinu i komisiju, ali mi džabe radimo bez informacija. Ne stajemo. Samo ove godine imali smo osam iskopavanja, uzorke šaljemo u Hag. Prošle su 24 godine i mnogi od svjedoka su ili umrli ili su u određenim godinama i ne daju informacije", kazao je Hoti.

Hoti je dodao da je svakim danom sve teže saznati sudbinu nestalih.

"Zato hitno tražimo od Beograda da otvori svoju arhivu. Velika nada je arhiv u Beogradu. U suprotnom, svakim danom biće nam sve izazovnije da rasvjetlimo nestale osobe", rekao je Hoti.

Pitanje nestalih je dio dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu, a 5. maja ove godine usaglašena je Deklaracija za koju Hoti kaže da se ne sprovodi.

"Od tada do implementacijenije došlo, a aludira se da od događaja na sjeveru Brisel nije imao vremena da se bavi nama. Srbija je ta koja mora da sprovede naše zahtjeve, a jedan od naših zahtjeva je i onaj od 1. juna za obezbjeđivanje neke od arhiva koje sam tražio od Vučića, ali Brisel mora da djeluje preko komisije u slučaju nesprovođenja tih zahtjeva", naveo je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova