Politički anaitičar

Politički anaitičar Anton Nrecaj rekao je da su u pravnom smislu izbori na sjeveru Kosova već održani, i da je zahtjev za njihovo ponavljanje političke prirode, prenosi Ekonomija onlajn.

Nrecaj smatra da postoje dva rješenja za održavanje izbora, a to su ostavka gradonačelnika i peticija građana.

Naveo je da su izbori na sjeveru bili legitimni, ali da gradonačelnici opština nisu izabrani na demokratski način, jer ne predstavljaju volju većine građana koji tamo žive.

"Da li postoje uslovi za održavanje izbora je stvar koju pravosudni organi moraju da ocjene, jer da bi se izbori održili moraju da postoje bezbjednosni uslovi za to. U političkom smislu, najbolje rješenje bi bilo da građane koji tamo žive predstavljaju ljudi za koje oni glasaju. Često sa ironijom kažem da su gradonačelnici sjevernih opština jedini gradonačelnici na svijetu koji poznaju svoje birače, jer svaki ima negdje između 300 do 350 ili 400 glasova. To nije baš pošteno, a nije ni demokratski, jer demokratija znači zastupanje interesa građana", dodao je Nrecaj.

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da čak i ako 20 odsto birača potpiše peticiju, potrebno je vrijeme za nove izbore, a kako navodi, ne vidi da se radi u tom pravcu.

Dodao je da je to politički problem i da ga, kao takvog, ne mogu riješiti podzakonski akti, kao ni administrativna uputstva.

"Administrativnim uputstvima sa podzakonskim aktima teško je rješavati političke probleme", rekao je Ibrahimi.

Smatra da će peticija propasti, jer, "Srbi vjerovatno neće potpisati".

"Ako ne postoji politički dogovor da građani srpske zajednice potpišu peticiju, znači da će ona propasti", kazao je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online