Stručnjak za bezbjednost

Rizik od eskalacije situacije na sjeveru Kosova i dalje je visok, posebno ove nedjelje kada se održavaju vanredni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom. Srpska lista bojkotuje ove izbore, i pozvala je na bojkot svih Srba, jer su sve veće pretnje kriminalnih grupa svima koji su izrazili volju da izađu na biračka mjesta.

Stručnjak za bezbjednost Agim Musliu u intervjuu za „RTK Prime” rekao je da Srpska lista od početka svog stvaranja igra ulogu trojanskog konja i da ima za cilj da bude destruktivna u odnosu na institucije Kosova.

On je rekao da je Srpska lista na usluzi Vučiću, Putinovom krilu, ali je rekao da je samo posrednik zločinačkog klana Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića.

„Zločinačke grupe vrše veći pritisak jer nemaju zakonsku obavezu prema građanima, već imaju obavezu samo prema nalogodavcu Vučiću, koji ih onda novčano nagrađuje. Predsjednik Srbije otvoreno brani zločinački klan Radoičića i Vesilinovića. Dvojica zločinaca su Vučićevi potčinjeni na terenu. Oni su nedavno dobili tender od 960 miliona eura za izgradnju puteva unutar Srbije, ali za nagradu moraju da ispune svoje obaveze na terenu, posebno na Kosovu, kako bi sprečili ljude da izađu na izbore na sjeveru. Srpska lista je samo posrednik između zločinačkog klana i Vučića na političkom planu“, naglasio je Musliu.

On je rekao da su bezbjednosne institucije teško sputane u svom delovanju spoljnim pritiscima, zbog političkog procesa koji je već neko vrijeme započet.

„Od nas se ni pod kojim uslovima ne očekuje da se ovako ponašamo, jer mi smo država. Ne usuđujemo se da preduzmemo radikalne mjere. Moramo da preduzmemo onoliko mjera koliko nam je potrebno da sprečimo negativnu ili nezakonitu pojavu“, dodao je Musliu.

On je rekao da Radoičić i Veselinović ne mogu slobodno da se kreću na sjeveru, ali mogu, u saradnji sa lokalnim grupama, da tamo uđu na kraće vrijeme nelegalnim putem, ali da se potom povuku nazad u svoje luksuzne hotele na Kopaoniku.

Povodom izbora u nedjelju, on je rekao da tamošnje kriminalne grupe mogu da spremaju različite scenarije, bilo da se radi o protestu, blokadi ili čak nasilnijoj akciji. Musljiu je dalje rekao da se Srbi na sjeveru ne plaše Albanaca, već srpskih kriminalnih grupa.

„Ima onih koji imaju hrabrosti da izađu na izbore i naravno da će izaći, ali mislim da će se ponovo suočiti sa nasiljem. Oni se ne plaše nas, već ovih kriminalnih bandi“, rekao je Musliu.