Nefunkcionalnost

Advokat Anton Nreçaj prokomentarisao je izjavu premijera Albina Kurtija da su događaji sa tragičnim završetkom, poput onog koji se dogodio u baru "Bon Vivant” prošle sedmice, rezultat nefunkcionisanja pravosuđa, navodeći da sudije i tužioci ne mogu da zaštite građane.

Nreçaj je rekao da teret, u ovim slučajevima sa smrtnim ishodom, takođe nosi policija, ali da institucije treba da imaju plan i pronađu problem. 

"U izvjesnoj meri mogu da se složim sa premijerovom izjavom, da je dio onoga što se dešava upravo propast pravosudnog sistema, ali nije samo pravosudni sistem zakazao. U ovakvim slučajevima, kada se bavimo bezbjednosnim pitanjima, sudije i tužioci ne mogu da zaštite građane. Oni se bave pitanjima sprovođenja pravde, dok se policija bavi pitanjima bezbjednosti. U ovoj situaciji, odnosno u ovom slučaju, premijer bi trebalo da se fokusira da policija investira u stvaranje posebnih, specijalnih jedinica koje se bave ovim pitanjima. Riječ je o policijskim jedinicama koje veoma brzo reaguje u slučajevima kada se radi o krađama i o slučajevima ubistava, kao što se dešava posljednjih dana“, istakao je Nreçaj.

Istakao je da bi institucije, na čelu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, morale da naprave strategiju i identifikuju problem.

"Da vide zašto Policija ne može da stigne na vrijeme na mjesto događaja, i da to uporedimo sa načinom na koji policija u zemljama EU reaguje, gdje je maksimalno vrijeme dolaska policije na mjesto incidenta jedan do dva minuta. Cio teret odgovornosti pada na nadzornike te policijske jedinice, stanice u kojoj se ona nalazi. Ali u našem slučaju potrebno je 15 minuta da policija stigne na lice mjesta”, rekao je Nreçaj.

Povodom izjava gradonačelnika Prištine, Perparima Rame, da Priština treba da ima svoju policiju, Nreçaj je rekao da gradska policija nije nadležna za rješavanje takvih slučajeva.

Advokat je takođe istakao da Vlada Kosova treba da ulaže u Policiju Kosova.

"Policija Kosova mora biti obučena da upravlja ovim situacijama. Imali smo i takvih slučajeva kada je policija bila nedaleko od mjesta događaja, odnosno vidjela je mjesto događaja, zločina, ali nije intervenisala, jer je bila nespremna, i ne može da interveniše naravno, jer rizikuju život. Ali sa druge strane, u svakoj policijskoj stanici treba da postoje specijalizovane jedinice za rješavanje ovih slučajeva. To bi trebalo da bude grupa spremna da djeluje u svakom trenutku“, zaključio je Nreçaj.