Podaci korisnika u opasnosti

Kosovski biro za bezbjednost bio je meta sajber napada, i to vrstom koja se smatra najopasnijom, jer napadači imaju kopiju podataka građana, piše Telegrafi.

Procjenjuje se da su podaci o korisnicima ugroženi i da ova institucija treba da saopšti za koju kategoriju podataka građani treba da preduzmu mjere.

Direktor Organizacije za sajber bezbjednost i privatnost na Kosovu, Mentor Hoxhaj, kaže da svakodnevno ima žrtava brojnih sajber napada.

"Uglavnom su najuspješniji i najopasniji napadi 'ransomvare'-a. U stvarnosti, u ovom slučaju imamo zarazu šifrovanih podataka 'ransomvare'-om. U prošlosti su takvi sajber napadi rezultirali samo šifrovanjem podataka. Posljednjih nekoliko godina, vidimo da napadači ne samo da inficiraju uređaje i podatke, već sada imaju kopiju podataka. Onda je napad još opasniji i sa najvećim mogućim posljedicama", navodi on.

Nakon napada 'ransomvare'-a, podaci građana su u rukama kriminalacam, upozorava Hoxhaj.

"U prošlosti ste mogli samo da izgubite podatke, ako niste platili otkup, sada ne samo da možete izgubiti podatke, već su i podaci u rukama kriminalaca koji se tada vide uglavnom na crnom tržištu i kod ljudi koji imaju loše namjere prema nekom od kupaca koji su napadnuti. U ovom konkretnom slučaju, ako govorimo o Kosovskom birou bezbjednosti, podaci o klijentima su u opasnosti", dodaje on.

Prema njegovim riječima, posljedice su velike, uključujući i finansijske, odnosno mogućnost zloupotrebe bankarskih podataka.

Hoxhaj dodaje da bi Kosovski biro za bezbjednost trebalo da ukaže koji su podaci ugroženi.

"Moraju da naznače koji su podaci ugroženi. Ako govorimo o bankovnim podacima, svi građani treba da obavjeste svoje banke da promjene podatke. Ako su u o lozinke, svi bi trebalo da ih promjene. Moramo da budemo jasni o kategorijama podataka koji su ugroženi, a u zavisnosti od toga, moraju se preduzeti relevantne mjere", ukazao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi