Prisustvovali jednoj sjednici

Od kada su položili zakletvu u novembru prošle godine, deset novih srpskih poslanika prisustvovalo je samo jednoj sjednici u aprilu. Prema Ustavu, izostanak poslanika šest meseci rizikuje gubitak mandata. Ova sjednica koštala je budžet preko 125.000 eura.

Devet kandidata Srpske liste i jedan iz stranke GI SPO koji su se takmičili na prošlogodišnjim opštim izborima položili su zakletvu kao poslanici u Skupštini Kosova 17. novembra 2022. godine. Iz srpske zajednice je to usledilo nakon ostavke dosadašnjih deset poslanika Srpske liste, odlukom Srpske liste u novembru prošle godine.

Kao posljedica nastale političke situacije na Kosovu, u novembru 2022. godine, predsjednik SL Goran Rakić je tada izjavio da će Srbi napustiti sve političke institucije – Skupštinu, Vladu i četiri opštine, ali takođe i institucije pravosuđa, policije i administracije na Kosovu.

Poslije polaganja zakletve, srpski poslanici učestvovali su na sjednici 6. aprila 2023. godine, tačno u vrijeme kada se bližilo šest mjeseci neučešća u Skupštini. Od aprila do kraja proljećnog zasjedanja, Skupština je održala još 23 sjednice. Prema članu 70. Ustava, poslaniku mandat prestaje ili prestaje da važi ako odsustvuje sa sjednica Skupštine šest mjeseci uzastopno. Ali, uprkos izostancima, mjesečna plata srpskih poslanika išla je normalno, kao i ostalim poslanicima.

Prema podacima Skupštine Kosova, 10 poslanika je za ove mjesece primilo preko 12 hiljada eura ukupne plate, svaki od njih.

Iako su se od zakletve pojavili samo jednom, njihove plate su ukupno koštale budžet Kosova 125.460 eura.

Smenu je 6. aprila zatražio predsjednik skupštine Glauk Konjufca, koji je njihovo ponašanje nazvao neodgovornim.

„Ono što je Srpska lista uradila danas dolaskom posijle 5 mjeseci i toliko dana u Skupštinu Republike Kosovo je najneodgovornije ponašanje koje možemo da vidimo ovde u Skupštini Republike. Ostali su manje od 10 minuta i otišli odmah, zato danas tražim od administracije da im se oduzme današnja zarada“ – izjavio je predsjednik parlamenta.

„Građani iz srpske zajednice, bez političkog predstavništva“

Srpska lista vršenje bojkota vidi kao političko oruđe, međutim, ovaj oblik koji su izabrali ovi poslanici, predstavlja kršenje demokratskih principa. Na ovaj način uskraćuju građanima iz nevećinskih zajednica da zastupaju svoje interese u Skupštini.

Xhavit Shala, stručnjak za Ustav Kosova, kaže da je predstavljanje građana u Skupštini jedna od obaveza i privilegija koje se dobijaju glasanjem građana i da je sva odgovornost poslanika prema njima i instituciji.

„Biti poslanik u demokratiji nije samo privilegija već je i predstavljanje, prilika koju treba zastupati jer glas tih građana bez obzira na to koliko je glasova poslanik dobio, dakle u konkretnim slučajevima kada narodni poslanik odsustvuje sa sjednica, ne učestvuje, on i završava svoj mandat, jer je kao poslanik položio zakletvu, to je njegova odgovornost, ali i prema svojim biračima“ – kaže Shala.

„U konkretnom slučaju, predstavnici ili poslanici koji dolaze iz političkog subjekta a to je Srpska lista, zaista se postavlja pitanje da li ti poslanici predstavljaju to društvo, tu zajednicu, ali i njene birače?“, dodaje on. Pored nedostatka političke zastupljenosti, ocjenjuje i nedostatak glasa građana i podizanje zabrinutosti i problema sa kojima se suočavaju kao birači ove stranke koja predstavlja ovu zajednicu.

„Koliko imam informacija, vidimo da je većina iz sjevernog dijela, dok je šest opština u drugom dijelu, gdje je njihov glas, ko će izneti svoje brige i probleme, ili ko će štititi njihove interese unutar norme koje izdaje ili proizvodi ovo tijelo i kroz učešće u ovim institucijama u ovom slučaju u Skupštini“ – kaže on.

Ocjenjuje da nedostaje politička zastupljenost, glas građana i čime se podižu i zabrinutost i problemi sa kojima se susreću kao birači ove stranke koja predstavlja ovu zajednicu.

U međuvremenu, iz Demokratskog instituta Kosova kažu da bojkot sjednica ovih poslanika ima lančani efekat.

„Dalje, neučešće poslanika iz navedenih subjekata lančano utiče na nefunkcionisanje skupštinskog Odbora za prava i interese zajednica i povratak, ostavljajući ovo tijelo bez kvoruma i bez odlučivanja“ – kaže se u reagovanju KDI.

KDI ističe da ovi poslanici imaju obavezu da učestvuju na plenarnim sjednicama i u drugim tijelima Skupštine čiji su članovi.

KDI je pozvao poslanike iz predmetnih subjekata da se što prije vrate vršenju svoje pune funkcije, stavljajući u prvi plan zastupanje interesa građana i odgovornost prema svojim biračima.

Deset preliminarnih poslanika Srpske liste (LS) je početkom novembra 2022. godine ozvaničilo ostavke na poslanički mandat u Skupštini Kosova. Ostavke su podneli: Slavko Simić, Adem Hodža, Igor Simić, Miljana Nikolić, Zoran Mojsilović, Verica Ćeranić, Branislav Nikolić, Miloš Perović, Ljubinko Karadžić, Jasmina Dedić i Dragana Antonijević. Ostavku su podneli poslije sastanka u Severnoj Mitrovici, a 5. novembra 2022. godine, na poziv Srpske liste, u kojoj su učestvovali visoki državni funkcioneri iz srpske zajednice, najavljen je njihov odlazak iz institucija, uključujući centralnu izvršnu vlast, lokalnu i pravosudnu.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je na skupu političkih i institucionalnih predstavnika Srba održanom u Zvečanu najavio bojkot kosovskih institucija, pokazujući odluke koje su donete na ovom sastanku. Rakić je rekao da će te odluke biti na snazi dok Kosovo ne počne da poštuje sporazume i zakon, dok ne povuče odluku o registarskim tablicama i ne formira Asocijaciju u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima zaključenim po ovom pitanju u okviru Dijaloga i na osnovu rada rukovodioca tima za izradu Statuta Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kallxo/Kossev