Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu smatra da na sjeveru Kosova red funkcioniše bolje nego na jugu i kao razlog za to vidi to što su, kako kaže, Srbi civilizovaniji od Albanaca koji imaju anarhične i varvarske sklonosti da se ne pridržavaju zakona, prenosi Nacionale.

Spahiu smatra da apeli zapadnih partnera Kosova i napori Vlade Kosova da deeskalira situaciju na sjeveru nemaju smisla jer je situacija mirna i pod kontrolom, a zakon i red su uspostavljeni.

"Situacija je mirna. Situacija je pod kontrolom. Zakon i red su uspostavljeni. Čak mogu da kažem da zakon i red na sjeveru Kosova funkcionišu bolje nego na jugu Kosova. Srbi su civilizovaniji od nas Albanaca, kulturniji, kažem to sa žaljenjem, naravno, ali moramo to prihvatiti. Problem vladanja Srbima je mnogo lakši nego nad Albancima koji imaju anarhične sklonosti, čak i varvarske sklonosti da se ne pridržavaju zakona", kazao je Spahiu.

Kako je dodao, mnogi strani ambasadori smatraju da je na sjeveru Kosova uspostavljen red i zakon i primjećuju da nije uspostavljen na jugu gdje ga krše sami Albanci.

Spahiu smatra i da Kosovu nije zaista potrebno da ga kao nezavisnu državu prizna Ukrajina.

"Priznanje Ukrajine u ovom trenutku bi bilo važno za Kosovo više u čisto propagandnom, nego u stvarnom političkom smislu jer Kosovo nema nikakav odnos sa Ukrajinom", navodi.

Kada je riječ o opomenama i kaznenim mjerama zapadnih partnera prema Kosovu, Spahiu kaže da ih treba posmatrati kao opomene roditelja prema djetetu.

"Te opomene međunarodne zajednice prema Albinu Kurtiju, njegovoj vladi, su ukori koje roditelj daje sopstvenom djetetu. To su ukori koji jednostavno imaju karakter ne samo vaspitanja, već na neki način i poruke drugoj strani. Kada se vaše dijete posvađa sa komšijom, onda kada pričate sa svojim djetetom, vi šaljete poruku i komšiji", rekao je.

Izvor: Kosovo online/Nacionale