Deeskalacija

Evropska unija je pozdravila odluku Vlade Kosova da smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na sjeveru za još 25 odsto, ali dodaju da su potrebni i drugi koraci za deeskalaciju na sjeveru, prenosi Dukađini.

"EU pozdravlja nedavnu najavu Vlade Kosova o daljem smanjenju prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada na sjeveru Kosova. Odluka je doneta nakon sastanka na tehničkom nivou između Policije Kosova i Eulexa kako bi se utvrdili zajednički parametri za procjenu bezbjednosne situacije u opštinama na sjeveru. To su koraci u pravom smeru, ali su potrebni i drugi koraci", stoji u odgovoru Evropske unije za RTV Dukađini.

Smanjenje prisustva policije u i oko zgrada opština na sjeveru jedna je tačka dogovora zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, u Bratislavi, 10. jula.

Pored toga, EU je od Kosova, u cilju deeskalacije situacije, zatražila i da raspiše nove izbore na sjeveru, te da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa.

Izvor: Kosovo online/Dukađini