Odlazak mladih!

Na Univerzitetu u Prištini za nastavak studija u narednoj akademskoj godini prijavilo se 6.100 studenata, što je za 1.800 manje nego prošle godine, prenosi Telegrafi.

Razlozi za manji broj studenata, kako kažu u Rektoratu Univerziteta u Prištini je smanjen broj diplomaca na Kosovu, ali ne isključuje se ni odlazak mladih.

Iz studentskih organizacija poručuju da je nemogućnost zapošljavanja nakon diplomiranja naveo mnoge mlade ljude da napuste Kosovo.

Festim Tasholi iz studentske organizacije "Demokratska studentska unija", kaže da su primjetili da se na mnogim fakultetima u Prištini bilježi pad prijava.

Kaže da su migracije glavni razlog, ali i da neki biraju privatne fakultete.

"Fakulteti za koje je bilo manje interesovanja bili su Građevinski fakultet, Mašinski, Pravni i Ekonomski fakultet, to su neki pravci za koje je interesovanje palo. Iseljavanje mladih uzrok je pada broja studenata, ali se može uzeti u obzir da se studenti opredjeljuju i za privatne fakultete. Mnogo je studenata koji prekidaju studije i nastavljaju život u inostranstvu. Razlog bi mogao da bude nedostatak posla nakon diplomiranja gdje imamo mnogo slučajeva da studenti nakon diplomiranja ne mogu da nađu posao zbog nedostatka tržišta", kaže Tasholi.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi