Štetan čin

Demokratski savez Kosova saopštio je da je neprihvatljivo što je pod uticajem vladajuće stranke Samoopredjeljenja, Upravno vijeće Univerziteta u Prištini smenilo rektora Nasera Sahitija.

"Za Demokratski savez Kosova ovo je neprihvatljivo političko miješanje u obrazovne institucije", navela je ta stranka na Facebooku.

Kako dodaju, tom neprihvatljivom i štetnom činu za obrazovanje prethodilo je miješanje vladajuće stranke u odabir kandidata za članove Upravnog vijeća Univerziteta u Prištini.

LDK je navela da je Upravno veće Univerziteta u Prištini izvršilo politički zahtjev Vlade i naglasila da učinci uplitanja političke moći i kontrole nad visokim obrazovanje ozbiljno štete kvalitetu i institucionalnom funkcioniranju.

Ta stranka je saopštila da je univerzitet od vitalnog značaja za razvoj obrazovanja i da je svaka politička intervencija u toj važnoj instituciji neoprostiva.

"Demokratski savez Kosova ocenjuje da je poštovanje autonomije univerziteta uslov da se osigura integritet i kvalitet visokog obrazovanja", navodi LDK.

Izvor: Kosovo Online