Ne mogu biti razriješeni

Četiri predsjednika opština na sjeveru Kosova nemaju mogućnost da budu razriješeni, rješenje je da podnesu ostavke, istakao je bivši potpredsjednik Ustavnog suda Kadri Kryeziu, prenosi Klan Kosova.

Kryeziu je rekao da Administrativno uputstvo Ministarstva administracije lokalne samouprave omogućava građanima na sjeveru da organizuju peticiju za razriješenje gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru.

Objašnjava da Administrativno uputstvo Ministarstva administracije lokalne samouprave ima samo tehnički, a ne politički karakter, dodajući da četiri predsjednika na sjeveru nemaju mogućnost da budu razriješeni.

„Dakle, ne postoji mogućnost da budu razriješeni, osim da svojevoljno podnesu ostavke. Preporučio sam im da podnesu ostavke kako bi se razvili pozitivni procesi koji dolaze za Kosovo”, rekao je Kryeziu, objašnjavajući da ne postoji drugi način za razriješenje.

„Njihova smjena zasnovana je na tome koju su protivustavnu ili antizakonsku radnju preduzeli, a do sada nije bilo takvih radnji“, rekao je on.

Kryeziu je rekao da je situacija na sjeveru vanredna i da su potrebne vanredne akcije da se ona riješi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova