Profesor sa Oksfordskog univerziteta

Profesor sa Oksfordskog univerziteta Richard Caplan pojasnio je da, ukoliko postupanje EU i SAD prema Kosovu izgleda oštrije nego prema Srbiji zbog aktuelne krize, to je zato što se smatra da Kosovo drži ključ za deeskalaciju tenzija na sjeveru, prenosi Teve 1.

"Mjere EU i SAD mogu izgledati neuravnotežene. Nema sumnje da su kažnjivije za Kosovo, nego za Srbiju, ali važno je razumijeti da EU i SAD nisu izdvojile Kosovo kao jedinu odgovornu za aktuelnu krizu. Srbija je takođe kritikovan zbog podsticanja tenzija. Međutim, ako se prema Kosovu postupa oštrije, to je dijelom zato što se smatra da ona drži ključ za deeskalaciju tenzija na sjeveru", kazao je Caplan.

Caplan vidi još jednu opasnost koja može doći na Kosovo kao rezultat formiranja Zajednice srpskih opština.

"Ako je dijalog Kosova i Srbije u posredstvu EU neuravnotežen, to je mnogo veće pitanje. Fokus je bio na Kurtijevom odbijanju da pristane na primjenu odredbe Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Međutim, važno je imati u vidu da postoje neke odredbe sporazuma koje Srbija, sa svoje strane, nije primjenila. Štaviše, sve dok Srbija nastavi da podržava paralelne strukture na Kosovu, postoji rizik da Zajednica postane još jedan instrument prekomjernog uticaja Beograda na Kosovu", dodao je.

Izvor: Kosovo online/Teve 1