Primjer saradnje

Premijer Albin Kurti prisustvovao je juče obilježavanju Dana državnosti Švicarske u Ambasadi te zemlje u Prištini, i tom prilikom poručio da je Švicarska otvorila vrata i pružila mogućnost građanima Kosova koji su bježali od rata dodavši da više od četvrt miliona švicarskih građana ima svoje korijene na Kosovu.

Kurti je rekao da je kosovska dijaspora iz Švicarske donela ekonomski podsticaj i novu perspektivu Kosovu, saopšteno je iz kabineta premijera.

"Kosovo ima sreću ne samo da ima Švicarsku kao primjer šta država može da postigne, već i da uspostavi duboke veze sa tom zemljom. Švicarska je odigrala ključnu ulogu na našem putu. Prvo, otvorio je vrata i pružila mogućnosti onima koji bježe od jednog od najgorih zločina koje je čovječanstvo ikada videlo. Više od četvrt miliona građana Švicarske ima svoje korijene na Kosovu", naveo je Kurti.

Naveo je i konkretne primjere uspješnih Kosovara koji žive u Švicarskoj i njihov izuzetan profesionalni put.

"Uspjeh Švicarca kosovskog porijekla se ne pojavljuje samo u fudbalskim utakmicama, kao u slučaju Xhake i Shaqirija, već i u liku direktora klinike za kardiohirurgiju Univerziteta u Cirihu – kao u slučaju Omera Xhemalija – i u zemljama kantonalnih vijeća – kao u slučaju Ilfete Fanaj", naveo je.

Pominjući ekonomski razvoj na Kosovu, Kurti je dodao da je to omogućeno zahvaljujući humanitarnoj i ekonomskoj pomoći koju Švicarska pruža od 1990. godine, a koja je počela kao humanitarna pomoć, a sada je transformisana u razvojnu pomoć.

Precizirao je da se ta pomoć proteže na oblasti infrastrukture, obrazovanja, zaštite životne sredine, upravljanje, zdravstvenu zaštitu i još mnogo toga.

"Ova podrška se intenzivira izdvajanjem 86 miliona švicarskih franaka za period 2022-2025, gdje upravljanje vodnim resursima u uslovima razornih efekata klimatskih promena ostaje glavni prioritet", rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo jačanjem odnosa između Kosova i Švicarske u proteklih 15 godina.

"Kao vlada, potpuno smo posvećeni daljem jačanju te saradnje, posebno u našim ekonomskim odnosima, kroz EFTA sporazum, direktne investicije i povećanje trgovinske razmjene. Švicarska ostaje ključni primjer za nas, kao i za ostatak svijeta, a kada je riječ o stabilnosti, prosperitetu, dinamičnosti lokalne ekonomije, poštovanja životne sredine i naprednog i raznolikog društva koje uživa", zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online