Mišljenje analitičara

Posjeta podsekretara Ministarstva odbrane SAD Dereka Cholleta Kosovu očekuje se narednih dana, a ekspert za međunarodne poslove Fidan Ukaj smatra da je u trenutnoj situaciji to pravi potez te da SAD i na taj način pokazuju stalnu zabrinutost za Kosovo, prenosi Gazeta Blic.

"Najavljena posjeta gospodina Cholleta Kosovu koja se očekuje 30. i 31. jula pokazuje kontinuiranu brigu našeg strateškog partnera SAD za Kosovo", rekao je Ukaj.

Dodaje da će na sastanku koji će Chollet imati sa kosovskim zvaničnicima biti riječi o sugestijama SAD u vezi sa ranije dogovorenim sporazumima.

Ukaj kaže da je to ujedno i napor za nova priznanja nezavisnosti Kosova i članstvo u međunarodnim organizacijama.

Ekspert za bezbjednosna pitanja Drizan Shala kaže da je posjeta Dereka Cholleta Kosovu dodatno odlaganje postizanja konačnog sporazuma, uz priznanje u centru.

"Dolazak Cholleta na Kosovo doprineće smirivanju u procesu sprovođenja putanje koju su definisale EU i SAD u odnosu na izlazak iz krize stvorene na sjeveru Kosova, ali i u cijelom procesu dijaloga za postizanje konačnog sporazuma, priznanja", rekao je Shala.

Shala kaže da preuzimanje pozicije u Ministarstvu odbrane ide u prilog Kosovu, ako politički akteri budu sproveli sve zahtjeve i savjete SAD i EU.

"Preuzimanje nove funkcije u resoru odbrane će se svakako odraziti na bezbjednosni proces u periodu sveobuhvatnog plana koji je vojna komponenta Kosova i koji takođe može dobiti progresivnu injekciju u slučaju da politički akteri sprovedu sve zahtjeve koje su izdali saveti EU i SAD", dodao je Shala.

Navodi da je stav Statet departmenta bio vrlo jasan, a to je da se implementiraju direktive američkog sekretara u formatu NATO nacionalne strategije u regionu Zapadnog Balkana.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic