Bez odlaganja!

Evropska unija zatražila je dodatne komentare u vezi sa pet tema o kojima se razgovarano na nedavnim sastancima u Briselu od Kosova i Srbije, a riječ je o Mapi puta ka normalizaciji odnosa, energetici, primjeni Deklaracije o nestalim licima, smirivanju situacije na sjeveru, kao i trgovinskim pitanjima, piše Koha.

Uprkos insistiranju Vlade Kosova da je ispunila neophodne korake za deeskalaciju na sjeveru, EU je poručila da očekuje ispunjenje njihovih zahtjeva bez odlaganja.

Zvaničnici Evropske unije rekli su da čekaju komentare Kosova i Srbije u vezi sa pet pitanja o kojima je razgovarano prošle nedjelje, a o kojima nije bilo dogovora između strana.

Portparol EU je sastanke ocjenio kao teške.

"To uključuje sprovođenje novog Sporazuma o putu normalizacije odnosa, energetiku, sprovođenje Deklaracije o nestalim licima, deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i organizovanje vanrednih izbora, kao i trgovinska pitanja. Sastanci su bili teški i sveobuhvatni i nisu doneli trenutni napredak. Međutim, od stranaka je zatraženo da razmisle o sastancima i daju povratne informacije o tačkama dnevnog reda. Diskusije će se nastaviti, a fasilitator EU će sazvati nove sastanke u narednom periodu", navodi se u odgovoru EU.

Na prošlonedjeljnom sastanku u Briselu nije bilo dogovora ni o jednoj temi o kojoj se razgovaralo, dok su najveće razlike u pogledu redosljeda dogovora.

Zvaničnici Vlade Kosova su čak kritikovali specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da je jednostran u procesu, gurajući samo zahtjeve Srbije.

Glavni zahtjev i dalje ostaje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali za Vladu Kosova, Zajednica ne može imati prednost u odnosu na druge tačke sporazuma.

Član 7 prijedloga EU bavi se "samoupravljanjem" srpske zajednice, što znači Zajednica opština sa srpskom većinom.

Prema aneksu dogovorenom u Ohridu, "Kosovo odmah počinje pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje EU kako bi stvorio specifične aranžmane i garancije za obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim relevantnim sporazumima u dijalogu, kako je to definisala EU koja pomaže“.

Na posljednjem sastanku, kosovska strana je iznela komentare u vezi sa potrebom da Zajednička komisija ostane u predviđenom okviru i u Osnovnom sporazumu, što znači komisiju koja se bavi samo praćenjem implementacije sporazuma i nema pravna ovlašćenja.

Pored obaveza za sprovođenje sporazuma u EU, ponovljen je zahtjev da se strane uzdrže od akcija koje bi mogle da povrate tenzije na sjeveru.

"EU očekuje da obe strane ispune svoje obaveze u dijalogu i zahtjeve EU za deeskalacijom bez daljeg odlaganja, da se konstruktivno angažuju u procesu i da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije", rekli su u EU.

Iako je Vlada Kosova povukla specijalne jedinice iz opštinskih objekata u obimu od 25 odsto, kao i to što je pristala na održavanje novih izbora na sjeveru poslije ljeta, EU nije ukinula kaznene mjere i pored očekivanja Vlade Kosova.

Zvaničnici u Briselu nisu odgovorili na pitanja da li razmišljaju o ukidanju sankcionih mjera.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore