Kriza

"Već je peta godina da ne mogu da idem na odmor sa porodicom, jer ne možemo da uštedimo novac", kaže Florim Beqiri, prodavač knjiga na kiosku u Prištini.

Poslednji podaci Kosovske agencije za statistiku pokazuju da visoke cene proizvoda dnevne potrošnje i drugih usluga, u poređenju sa nivoom plata u zemlji, onemogućavaju da oko 57 odsto porodica na Kosovu priušti jednonedeljni odmor, bilo na moru ili negde drugde.

Brojka je zasnovana na rezultatima ankete o prihodima i uslovima života u 2021.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Nagip Skenderi ocenjuje da bi cifra ove godine mogla da bude i viša, s obzirom na kontinuirano povećanje cena proizvoda široke potrošnje.

Turističke agencije koje nude odmor van Kosova kažu da su im cene porasle za najmanje 15 odsto u odnosu na godinu ranije.

Manje dana ili bez odmora

Florim Bećiri kaže da su on i njegova supruga zaposleni, ali da ne mogu osigurati novac za kraći odmor na moru.

"Cijene su porasle, posebno hrane, ali su poskupeli i stanovi. Ove godine smo 'izbrisali' more", kaže on za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Mergim Bekteshi radi u javnom sektoru, kao i njegova supruga. Kaže da prošle godine nisu mogli da odu na odmor, dok ove godine planiraju da odu na obalu Albanije, ali na kratko.

"U nedostatku sredstava vjerovatno će biti na kraće vrijeme. Dan ili dva, ne više. To je sve. Život je postao veoma skup. Ove cene su neizdržive sa platama u javnom sektoru. To je razlog", kaže Bekteshi.

Najčešća odredišta za odmor građana Kosova su obale Albanije i Crne Gore.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, prosečna bruto plata u zemlji, za deset godina, povećana je za 138 evra. Sa 383 eura u 2012. godini, 2022. je iznosila 521 euro.

Prošlu godinu, međutim, Kosovo je završilo sa prosečnom stopom inflacije od skoro 12 odsto.

Profesor ekonomije Nagip Skenderi kaže da je u ovu stopu uključen i cjelokupni nivo cijena proizvoda i usluga na tržištu.

U tom kontekstu, prema njegovim rečima, ekonomska realnost se menja kada su u pitanju osnovni proizvodi ili oni koji čine porodičnu korpu.

"Na primer, od 2022. do 2023. godine kod nekih proizvoda imamo poskupljenja od 60 do 70 posto. Stoga se ekonomska i statistička realnost sada razlikuje. Građani su fokusirani da završe osnovne stvari, plate kirije, plate hipotekarne kredite, pa plate komunalne usluge. U tom kontekstu, odmor ostaje sekundaran ili kao jedan od sporednih ciljeva", kaže Skenderi.

Skuplje ponude za odmor

Turističke agencije na Kosovu, preko društvenih mreža i u drugim oblicima, oglašavaju ponude za putovanja i odmor u inostranstvu tokom cele godine.

Ali, ponude su ove godine skuplje nego prije godinu ili dvije. Ovo za Radio Slobodna Evropa potvrđuje Špetim Turku, direktor kosovske agencije "Fibula", koja se bavi organizacijom putovanja.

"Minimalno povećanje cijene je 15 posto [u odnosu na prethodnu godinu]. Postoje neki hoteli koji idu i do 50 posto i 70 posto [skuplje]. Zavisi od kategorije hotela i od zemlje u regionu i uopšte u koju ih šaljemo, u Tursku, Dubai, Maldive", kaže Turku.

On dodaje da su, govoreći o zemljama regija, ponude za Hrvatsku poskupile i do 50 odsto, dok su za Crnu Goru skuplje do 30 odsto.

Prema njegovim rečima, dolazi i do poskupljivanja ponuda u Albaniji, zbog jačanja valute ove zemlje u odnosu na evro. Trenutno se 1 evro mijenja za oko 100 albanskih leka. U aprilu ove godine, prema zvaničnom kursu Banke Albanije, jedan evro je iznosio oko 120 leka.

Veće interesovanje dijaspore

Tokom letnjih meseci, turističke agencije na Kosovu posećuju građani iz dijaspore, koji deo svog odmora provode na Kosovu.

Neki kažu da je podizanje cena prazničnih ponuda normalno, s obzirom na porast inflacije.

Bedri Zymberi, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže da je prvobitno rezervisao svoj odmor u Albaniji, ali je odustao zbog poskupljenja.

"Otkazali smo Albaniju i idemo u Tursku. Razlika nije bila prevelika i dobili smo 'all inclusive' ponudu. Za Tursku petočlana porodica treba da obezbedi oko četiri ili pet hiljada [evra], u zavisnosti od hotela", kaže Zymberi.

Ilaz Sinani, koji živi i radi u Belgiji, kaže da će deo odmora provesti na Kosovu, a nekoliko dana u Šenđinu u Albaniji.

"U Šenđinu plaćam 150 evra [po noći] za hotel, sa doručkom, za mene, moju ženu i moje dvoje odrasle dece. Za šest noćenja košta 900 evra", kaže Sinani.

Direktor agencije "Fibula" Špetim Turku kaže da su ove godine smanjeni zahtevi građana Kosova za ponude za odmor. Zbog povećanja cena ponuda, prema njegovim rečima, smanjena je i potražnja za kvalitetom smeštaja.

"2021. je bila bolja, jer nakon [pandemije] COVID-19 ljudi su, možda i uštedeli novac i inflacija nije mnogo uticala. 2022. godina je također bila dobra. Ali, ove godine ima dosta [pada interesovanja] u odnosu na prethodne godine", kaže Turku.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova objavljenim u julu, indeks potrošačkih cena u junu ove godine veći je za 2,8 odsto u odnosu na jun 2022. godine.