Rekos 2024

Više od pola miliona stanovnika i oko 36 odsto svih objekata popisano je u prve dvije sedmice popisa stanovništva na Kosovu, objavila je u ponedjeljak tamošnja Agencija za statistiku (ASK).

Izvršni direktor ASK-a Avni Kastrati je na konferenciji za medije u Prištini rekao da se proces odvija "po planu" i "bez većih izazova".

“Do sada [21. aprila] registrovano je 530.000 ljudi, kao i preko 36 odsto objekata na Kosovu. Govorimo o stalnom stanovništvu na Kosovu”, kazao je Kastrati.

On je naglasio da se taj proces odvija na cijeloj teritoriji Kosova, i sa svim zajednicama, uprkos upozorenjima na bojkot procesa od srpske zajednice.

“U popisu učestvuju sva područja i sve zajednice. I srpska zajednica učestvuje u svim područjima i opšinama”, dodao je.

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, je 5. aprila kada je popis počeo, saopštila da pripadnici srpske zajednice neće učestvovati na popisu.

Poslednji popis stanovništva na Kosovu 2011. nije održan u četiri opštine na sjeveru gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, dok su u opštinama južno taj proces uglavnom bojkotovali na poziv Beograda.

Prema tom popisu, ukupan broj stanovnika na Kosovu je oko 1,8 miliona, od čega oko 25.000 Srba. Ipak, prema procjenama civilnog sektora na Kosovu živi oko 100.000 pripadnika srpske zajednice.

Kastrati je na konferenciji za medije rekao da je do sada četiri ili pet domaćinstava odbilo da se popiše.

"Nastavljamo sa zakonskom procedurom, a svi oni koji odbiju biće procesuirani prema važećim zakonima", naglasio je on.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, svako lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 30 do 2.000 eura ukoliko odbije da pruži podatke koje traži popisivač.

Kazne su još veće za privrednike i idu do 20.000 eura.

Zamjenica ministra vanjskih poslova i dijaspore Liza Gaši (Gashi) objavila je podatke o registraciji dijaspore.

“Do sada imamo 180.000 prijavljenih pripadnika dijaspore u procesu, a više od 50.000 se prijavilo na platformu E-dijaspora”,kazala je ona.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu trajaće do 17. maja.

Građani popunjavaju sedam upitnika, uključujući i onaj o šteti pričinjenoj tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

U popisu stanovništva angažovano je oko 3.500 popisivača i 891 nadzornik.