Oktobar, decembar...

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izrazio je uvjerenje da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani u posljednjim mjesecima ove godine i pozvao premijera Albina Kurtija da učestvuje na tim izborima, kako bi mogao da provjeri da li mu građani i dalje vjeruju.

"Nadam se da će biti što prije, vjerujem ove godine. Ove godine smatram da treba da idemo na vanredne izbore. Da li je decembar ili oktobar, relevantno je, što ranije to bolje. Vjerujem da ne treba da se iko plaši izbora. Ako Vlada, ako premijer Kurti vjeruje da je radio dobar posao, vjeruje da ima podršku, idemo na izbore da vidimo da li ljudi vjeruju u isto. Ankete više nisu bitne, one su nebitne, jedina anketa koja se danas računa je glasačka kutija", izjavio je Krasniqi.

Govoreći o ministarki spoljnih poslova Doniki Gervalli, Krasniqi je rekao da je ona "sramota spoljne politike".

"Spoljna politika danas se može nazvati samo politikom. Imamo premijera koji nas je suočio sa cijelim svijetom i imamo ministra spoljnih poslova koji je sramota spoljne politike", kaže Krasniqi.

Krasniqi je rekao da je Gervalla uvredila EU, kao da je "predstavnik Rusije ili Sirije, Sjeverne Koreje ili Irana".

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Krasniqi je rekao da nije neophodno da dvojica gradonačelnika iz redova PDK podnesu ostavku, već da je neophodna deeskalacija situacije.

"Sada nema smisla podnositi ostavke, kao ni raspisivati nove izbore, jer sve što će se desiti je ponavljanje sadašnje situacije. Ono što je neophodno jeste deeskalacija situacije, da ne bude tenzija, da prije svega tamošnji građani, a posebno Albanci, imaju veću sigurnost, koju nemaju, da imamo neku vrstu normalizacije", naveo je Krasniqi.

Smatra da bi dogovor sa premijerom Albinom Kurtijem bio idealan ili, kako kaže, "raspuštanje Skupštine".

"Ostavka ništa ne rješava, da imamo dogovor sa Albinom Kurtijem, na primjer, koji bi bio idealan, čak i da raspustimo Skupštinu. Ako dođe do nove eskalacije, moja koordinacija će biti sa SAD i EU", rekao je Krasniqi.

Po njegovim riječima PDK će blokirati sve što je moguće u Skupštini jer su, kako je rekao, Vlada i premijer Albin Kurti odveli Kosovo daleko na potpuno pogrešan kurs, u pravcu konfrontacije sa glavnim saveznicima.

"Za dvije i po godine ne samo da smo im dali šansu, već smo ih i podržavali, glaslali smo za sve međunarodne sporazume koji su do sada prošli, jer Samoopredjeljenje nikada ne bi moglo samo. Ne možemo da blokiramo sve zakone, pošto oni imaju skupštinsku većinu, ali međunarodne sporazume možemo, nećemo učestvovati ni u jednom glasanju, ni u komisijama, ni na sjednicama, prekinuli smo zvaničnu komunikaciju i sa premijerom i sa predsjednicom", rekao je Krasniqi.