Firme koje je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova angažovalo za lobiranje u SAD - "Afërdita Rakipi Communications" i "Ambal" - nemaju nijedan ugovor o lobiranju ranije registrovan na osnovu Zakona o registraciji stranih agenata Ministarstva pravde SAD, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U svojim izjavama, vlasnici ove dvije kompanije, Afërdita Rakipi i Avni Mustafaj, kažu da su honorarno angažovani da „unaprede bilateralne odnose između SAD i Vlade Kosova“.

Na osnovu ugovora potpisanih 26. juna, koji važe godinu dana, Rakipijevoj i Mustafaju će Ministarstvo spoljnih poslova za svoje aktivnosti isplatiti 147.000 eura.

Još veće sume su u prošlosti dodjeljivane američkim lobističkim firmama, koje su obično bile strane i iskusne u lobiranju.

RSE je kontaktirao Rakipijevu i Mustafaja u vezi sa njihovim ugovorima, ali odgovor nisu dobili.

Na pitanja RSE u vezi sa ugovorima za lobiranjem u SAD - zašto su potpisani baš sada i kako su izabrane firme koje su angažovane na ovim poslovima - nije odgovorilo ni Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

RSE navodi i da je pretraživanjee imena Aferdite Rakipi i Avni Mustafaja na društvenim mrežama i drugim sajtovima pokazalo da su oboje bili aktivni u pitanjima albansko-američke zajednice u SAD i na Kosovu, prije i tokom rata 1999. godine.

Rakipi, rođena u Mičigenu, poznavala je ministarku spoljnih poslova Kosova Doniku Gërvallu-Schwarz i prije nego što je sklopila ugovor za lobiranje.

Na svom Twitter nalogu Rakipi nije objavila nijednu objavu otkako je američki predsjednik Joseph Biden stupio na dužnost početkom 2021. Ali, od tada, Rakipi je podjelila nekoliko postova premijera Kosova Albina Kurtija.

Ona je takođe dijelila postove u kojima kritikuje stav SAD u vezi sa nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova.

„Sjedinjene Države se bune protiv uzurpacije njihovih funkcija od strane demokratski izabranih predsjednika. Možda je moglo drugačije, ali od kada kažnjavamo državu zbog njene demokratije? Nešto ozbiljno nije u redu sa američkom politikom“, kaže se u objavi koju je podjelila Rakipi.

Sporazum o lobiranju potpisan je oko mjesec dana nakon izbijanja krize na sjeveru Kosova, odnosno upada pripadnika policije u opštinske zgrade i nametanja albanskih gradonačelnika izabranih na izborima na kojima je izlaznost bila samo oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali. RSE podsjeća da su ove akcije vlasti Kosova kritikovali predstavnici SAD, ali i Evropske unije. Dodaju da su američki zvaničnici zatražili od Vlade Kosova da smanji tenzije na sjeveru i preduzeli kaznene mjere protiv Kosova jer odbija da deeskalira situaciju, uključujući isključenje iz velike vojne vježbe sa članicama NATO. Slično je postupila i EU.

Mustafaj, rođen u Njujorku, bio je ključna ličnost u Albansko-američkom nacionalnom savjetu (NAAC), kao i član organizacije Germin na Kosovu, koja se uglavnom bavi pitanjima dijaspore. Predvodio je američku delegaciju na pregovorima o kosovskom pitanju u Rambujeu 1999. godine.

Trenutno na svom Twitter nalogu Mustafaj takođe kritikuje EU zbog stava prema vladi premijera Kosova Albina Kurtija.

U martu 1999. godine, Rakipi i Mustafaj prisustvovali su sastanku sa tadašnjim američkim predsjednikom Billom Clintonom u Bijeloj kući, a Mustafaj se 2012. godine, kao izvršni direktor NAAC, sastao i sa tadašnjim premijerom Kosova Hashimom Thaçijem.

Američko Ministarstvo pravde objavljuje ugovore putem kojih strane zemlje angažuju lica ili kompanije za lobiranje ili različite političke aktivnosti u SAD. Tu se navodi da Kosovo ima još jedan aktivan ugovor, pored dva ugovora koje je potpisala ministarka Donika Gërvalla-Schwarz. Tačnije, ambasada Kosova u SAD zaključila je ugovor o konsultaciji sa šefom kompanije "Civica" Iirom Zherkom u iznosu od 35.000 dolara za sastanak sa „liderima albansko-američke zajednice”.

„Civica će pomoći u definisanju ciljeva i rezultata događaja, pripremiće materijale za radionice, olakšaće događaj, a zatim dati izvještaj“, navodi se u objavljenom sporazumu.

RSE navodi da su od 19. novembra 1992. godine, pojedini subjekti sa Kosova – poput političkih partija i vladinih institucija – potrošili milione eura na lobiranje u SAD.

Istorija lobističkih ugovora pokazuje da su, u većini slučajeva, angažovane poznate američke lobističke kompanije, kao što su "Balard Partners" i "Podesta Group".
 


Izvor: RSE