Istraživanje

Da bi željeli da žive i rade u inostaranstvu izjasnilo se 57 odsto anketiranih na Kosovu, pokazalo je najnovije istraživanje "Balkanskog barometra" Savjeta centra za regionalnu saradnju za 2023. godinu, prenosi Reporteri.

Prema ovom istraživanju Kosovo zauzima visoku prvu poziciju u regionu po broju onih koji žele da odu u inostranstvo.

Slijedi Albanija sa 49 odsto ispitanika koji bi rado da odu u "bijeli svijet", što je više za sedam procenata u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Od ispitanih stanovnika Sjeverne Makedonije, njih 35 odsto bi se odselilo u inostranstvo, u Bosni i Hercegovini 38 odsto, u Srbija 41, a u Crnoj Gori 45 odsto.

Kako navode iz Savjeta za regionalnu saradnju ovo istraživanje pokazuje da je prosjek onih koji bi otšli u inostranstvo za Zapadni Balkan 44 odsto.

Savjet za regionalnu saradnju deveti put zaredom objavljuje rezultate Balkanskog barometra - godišnje ankete sprovedene sa šest hiljada građana iz cijelog regiona Zapadnog Balkana, dajući pregled njihovih mišljenja i stavova o regionalnoj saradnji, EU integracijama, povjerenju u institucije i medije, zapošljavanju, klimatskim promjenama, sigurnosti, digitalnom životu, transportu, vladavini prava, putovanjima i ostalom.

Kako navode u saopštenju za javnost, "Balkanski barometar" otkriva tri glavna trenda javnog mnjenja na Zapadnom Balkanu.

Prvo, što je, kako navode, dobra vijest jeste da 76 odsto ispitanika vjeruje da je regionalna saradnja koju smatra dobrom za razvoj ekonomija država na Balkanu. Čak 69 odsto ispitanih se slaže da je važnije ono što ujedinjuje građane Zapadnog Balkana od onoga što ih dijeli.

Kako navode druga važna stavka u rezultatima ovog istraživanja jeste podrška EU integracijama, a na to pitanje 59 odsto ispitanih građana Zapadnog Balkana je odgovorilo pozitivno što je za tri procenta manje nego 2021. godine.

Kako navode, treća tema, koja bi trebalo da izazove zabrinutost u ovom dijelu Evrope, je depopulacija, jer 44 odsto ispitanih žitelja Zapadnog Balkana razmišlja o životu u inostranstvu, što je za pet odsto više nego 2022. godine.

Prema navodima saopštenja takođe je krajnje zabrinjavajuće da čak 71 odsto mladih koji žive u zemljama Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku iz svoje zemlje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri