Nakon sastanka sa Lajčakom

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi govorio je nakon sastanka sa izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

On je rekao da je potrebno još raditi na konkretizaciji nekih dokumenata koji su važni da bi se obezbjedila puna primjena Osnovnog sporazuma.

On je naveo da su sa Lajčakom razgovarali o četiri teme.

"Prva tema je plan sekvenciranja. Zabrinuti smo zbog dosadašnjih nacrta koje je Lajčak poslao našim strankama. Smatramo da je taj plan selektivan i da više pažnje posvećuje zahtjevima Srbije i ne garantuje punu primjenu sporazuma. Pokušali smo da sve obaveze koje strane dobijaju iz Osnovnog sporazuma stavimo u detaljan plan redosljeda na trilateralnom sastanku sa srpskom stranom, nismo uspeli da završimo ovu misiju, ali smo napredovali“, rekao je on.

Bislimi je naglasio da je Evropska unija navela sve obaveze koje padaju na srpsku stranu.

Prema njegovim riječima, druga tema je bila o referentnim temama zajedničke komisije za nestala lica.

On je dodao da Kosovo ima neke komentare koje je Lajčak uglavnom podržao.

"Razgovarali smo i o referentnim temama za zajedničku komisiju za sprovođenje osnovnog sporazuma. Odbor ne bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja i četrvrta tema je tema energetike“, rekao je on.

Bislimi je rekao da je na sastanku u Bratislavi sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom dogovoren aranžman Kosova i EU za sprovođenje stava 27 zemalja EU od 3. juna.

"Sporazum pokazuje da ima veze sa sprovođenjem zahtjeva EU i odgovara zahtjevima Evropske unije. Od početka nam je jasno da je to način da se uklone kaznene mjere protiv Kosova i iznenađenje je da osam dana nakon sporazuma u Bratislavi još uvijek nemamo pismo sa obrazloženjem gospodina Borrella za ukidanje mjera Evropske komisije“, dodao je on.

Prema riječima glavnog pregovarača Kosova, još nisu sprovedene sve predviđene mjere, jer vanredni izbori u sjevernim opštinama još nisu održani, ali je, kako je istakao, u Bratislavi pokazao izlaz iz krize.

„Ne možemo reći da smo sproveli sve mere jer je jedna od mera održavanje izbora, ali smo pokazali put koji vodi ka normalizaciji situacije. A nedostatak ovog puta je bio izgovor Evropske unije za uvođenje kaznenih mera. Sada pronalaženje puta znači i instrument ili mehanizam ukljanjanja kaznenih mera“, rekao je Bislimi.

On je dodao da se Osnovni sporazum mora u potpunosti primeniti, dok je dodao da je od kosovske strane zatraženo potpuno pojašnjenje koraka, kako bi se ispoštovali kriterijumi EU.

"Od mjera koje smo predložili na bilateralnom sastanku sa gospodinom Lajčakom, pokazali smo da za svaku mjeru ili akciju, iz kog člana Osnovnog sporazuma potiče i tražili smo tumačenje od Evropske unije da li se slažu, a ova mjera potiče iz Osnovnog sporazuma ili broja. A ako je EU zabrinuta da u plan implementacije stavljamo nešto što ne odstupa od osnovnog dogovora, onda možemo da razgovaramo. Sve dok se ne komentariše da zahtjevi Kosova ne proizilaze iz Osnovnog sporazuma, za EU je problem da kaže da oni ne mogu biti deo implementacije, jer se Osnovni sporazum mora primjeniti u potpunosti. Tražili smo potpuno pojašnjenje koraka kako bi se ispoštovao kriterijum koji je postavila EU, a koji kaže da implementacija mora biti konsekutivna (Kosovo nešto uradi, Srbija nešto). Za svaku akciju koju zahtjeva Kosovo, tražili smo da znamo šta je protivakcija Srbije“, rekao je Bislimi.

On je naveo da će srpskoj strani biti problematično da se zalaže da neće primjentiti dio sporazuma, ili ako zahtjevaju da se glavni dio sporazuma pomjeri do kraja.

Govorio je i o pitanju energetike.

"Četvrta tema bila je pitanje energetike. Čini se da je na posljednjem sastanku koji smo imali u Briselu došlo do pogrešnog tumačenja Brisela o tome kako treba da izgleda sporazum koji garantuje potpisivanje ugovora. U Bratislavi je ovaj nesporazum otklonjen i mislimo da smo veoma blizu potpisivanja ugovora između KEDS-a i Elektrosevera“, rekao je Bislimi.

Miroslav Lajčak je na Twitteru pisao o sastanku sa dvojicom glavnih pregovarača. On je rekao da su razgovarali o "dugačkoj listi pitanja dijaloga počevši od implementacije sporazuma od 27. februara i deeskalacije na sjeveru“.

Lajčak je rekao da će se razgovori nastaviti i u narednom periodu.