Provedba Briselskog sporazuma

Na narednom sastanku u okviru Briselskog dijaloga pregovarači će, između ostalog, razgovarati o prijedlozima za rješenje situacije na sjeveru Kosova.

Naredni sastanak Kosova i Srbije u okviru Briselskog dijaloga bit će održan u srijedu i na njemu će pregovarači, između ostalog, razgovarati o prijedlozima za rješenje situacije na sjeveru Kosova, o redosljedu u provedbi Briselskog sporazuma i primjeni aneksa usvojenog u Ohridu.

“Kao što je navedeno u tački 4. Bratislavskog sporazuma, razgovarat će se o redosljedu za provođenje Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. Kontinuirano dokazujemo spremnost za deeskalaciju i potpuni fokus na provedbu sporazuma i plana redosljeda, koji moraju biti fer, ravnopravni i u potpunosti provedeni“, rekao je Klisman Kadiju, savjetnik potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija.

Istakao je da je poslije dogovora Vlade Kosova i Brisela o koracima ka deeskalaciji situacije izostao stav srbijanske strane da li će biti konstruktivna u ovom procesu, prenosi FoNet, pozivajući se na Kohu.

Zaustaviti destruktivne akcije na sjeveru

Kadiu je kazao da Srbija mora zaustaviti destruktivne akcije na sjeveru Kosova.

“Na Srbiji je da govori o svojim stavovima i ponašanju po tom pitanju, a mi smatramo da treba prekinuti destruktivni pristup i kampanju zastrašivanja kosovskih Srba”, rekao je Kadiu.

U uredu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka nisu naveli da li su dobili garancije Srbije da će izbjeći akcije koje bi dovele do ponovnog bojkota izbora na sjeveru Kosova, prenosi Kosovo online.