Predsjednik AAK

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj kazao je da vlada Albina Kurtija Kosovu i građanima "zabada nož u leđa tamo gdje najviše boli", i da su dešavanja u Skupštini Kosova dokaz da situacija u svakom trenutku može da eskalira.

Haradinaj je na Facebooku naveo da je zakasnela reakcija Kurtija u odluci da povuče Policiju Kosova sa sjevera nanela nenadoknadivu štetu Kosovu.

"Razotkrivanje tajne koordinacije predstavnika Albina Kurtija sa neprijateljima kosovske države, za svrgavanje najsvetije kategorije – boraca za slobodu, je nož u leđa. Nož u leđa je i narušavanje odnosa sa saveznicima Kosova, EU i SAD, što je rezultiralo isključenjem Kosova iz operacije "Defender 23", što je zakomplikovalo težnju Kosova za članstvo u evroatlantskim strukturama. Njegovo povlačenje policije sa sjevera, sa neobjašnjivim zakašnjenjem i tek nakon što je Kosovo stavljeno pod sankcije EU i SAD, nanelo je nepopravljivu štetu zemlji i ne može se smatrati drugačije nego kao antidržavna politika koja je i antinacionalna", istakao je Haradinaj.

On je naglasio da Kosovo ne može da ostane mirno, i da će AAK biti beskompromisna u odbrani interesa Kosova.

"Jučerašnja dešavanja u Skupštini Kosova i nasilje koje se tamo dogodilo su upozorenje da situacija može eskalirati, čak i u Skupštini Kosova, kao i van nje. Kosovo ne može da ostane mirno u trenutku kada nam Vlada zabija nož u leđa tamo gdje nas najviše boli, u najsvetijoj vezi Kosova sa NATO, Amerikom i sa kategorijama slobode. Bićemo beskompromisni i odlučniji nego ikada u odbrani interesa države i građanina, očuvanju naših težnji za članstvom u NATO, održavanjem prijateljstva sa našim saveznicima, Amerikom i EU i u odbrani vrijednosti naše slobode", dodao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online