Poslanik VV-a

Poslanik Samoopredjeljenja Artan Abrashi izjavio je da je specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak tražio danas da se kriminalni elementi povuku sa sjevera, te da to znači i manje policije u tom dijelu Kosova, prenosi Teve1.

Abrashi kaže i da je i glavni zahtjev Vlade Kosova da se povuku kriminalni elementi.

Kako dodaje, to otvara put drugom i trećem zahtjevu i ako postoji volja posrednika da se politički pritisak ne usmeri isključivo na stranu Kosova, već da se malo optereti i Srbija, Kosovo više nema razloga da koči taj proces.

Navodi da je prisustvo policije na sjeveru rezultat "porasta kriminalnih aktivnosti", kao automatska reakcija.

"Kao i svuda u svijetu, gdje ima kriminalaca, ima i policajaca. Povećava se broj kriminalaca, povećava se i broj policajaca. I logično i posljedično, njihovo smanjenje ili povlačenje, ja kažem povlačenje jer su tamo sa direktivama iz Beograda, prirodno stvara novu situaciju da više nemamo razloga da imamo to veliko prisustvo policije koje je tamo. I očigledno su posrednici to shvatili", rekao je Abrashi.

Prema njegovim riječima, albanski premijer Edi Rama se više ponaša kao međunarodni, neutralni posrednik prema Kosovu, koji ne poštuje Ustav.

"Voljeli bismo da Rama bude podrška Kosovu u svim ovim izazovima kroz koje prolazimo. Mislim da se on ponaša više kao međunarodni posrednik, nego kao premijer Albanije, države koja i po Ustavu ima obavezu da je matica svim Albancima u svijetu, u ovom slučaju i Kosova. To se nažalost ne dešava. On se ponaša neutralno prema Kosovu, postavlja zahtjeve koji su za nas apsolutno neprihvatljivi i ima čudan, možda čak i neshvatljiv odnos sa predsjednikom Srbije“, rekao je Abrashi.

On je kritikovao Ramu i zbog nacrta statuta ZSO.

Upitan za izjavu ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz da je "EU bez NATO-a i SAD u bezbjednosnom smislu tigar od papira", rekao je da je to što je rekla potpuno tačno i da se radi samo o "glasnom prozivanju" da dokažu da nije u pravu.

"Ko od nas sada može da ospori autentičnost ovoga? Budimo realni, prije nego što pređemo na diplomatski dio. To govore i same zemlje članice EU, garant ovog projekta koji se zove EU su SAD. Bezbjednosni dio EU i država članica EU je NATO. Šta ima da se bune? To je potpuno tačno. A u diplomatskom aspektu, vjerujte da su najviši zvaničnici EU ponekad kritični u ovim institucijama. Oni to rade javno“, rekao je Abrashi.

Izvor: Kosovo online/Teve 1